ACTUEEL

Te weinig instroom bedrijfsartsen raakt huisarts

Te weinig instroom bedrijfsartsen raakt huisarts

Door het tekort aan bedrijfsartsen neemt de druk op huisartsen de komende jaren toe. Het aantal bedrijfsartsen in de opleiding loopt terug. Staatssecretaris De Krom (SZW) en minister Schippers (VWS) maken zich hier zorgen over, blijkt uit de beantwoording van een Kamervraag over dit onderwerp. Dat meldt MedNet.

Tekort opvangen

Om in 2020 voldoende bedrijfsartsen te hebben, hadden er in 2011 volgens ramingen van het Capaciteitsorgaan 114 tot 145 artsen in opleiding tot bedrijfsarts moeten gaan. Slechts 11 zijn deze opleiding gestart. Schippers en De Krom vinden dit tekort een ‘belangrijk signaal’. Zij zijn met de sector in overleg over initiatieven om het tekort te opvangen, zo meldt MedNet.

Langer ziek

De bedrijfsgezondheidssector zal op korte termijn niet onder druk komen te staan door de lage instroom. Wel zorgelijk vinden de staatssecretaris en de minister dat huisartsen deels het werk van bedrijfsartsen overnemen, omdat patiënten mogelijk langer ziek zouden blijven. Het risico bestaat dat werknemers na ziekte minder snel re-integreren. Een andere punt van zorg is dat huisartsen niet gespecialiseerd zijn in het herkennen en behandelen van beroepsziekten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top