ACTUEEL

Ruzie werkgevers en Abvakabo blokkeert Cao-overleg

De Cao-onderhandelingen voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) tussen Actiz, BTN en de bonden zijn vandaag nog voor de opening van het overleg opgeschort. Een ruzie over de samenstelling van de afvaardiging van Abvakabo FNV en de vorm van het overleg heeft ertoe geleid dat de partijen zonder inhoudelijk met elkaar te spreken uit elkaar zijn gegaan.

Abvakabo FNV wil dat het overleg publiekelijk gevoerd wordt en had daarom twee zorgmedewerkers als toehoorder voor  de onderhandelingen meegenomen. De werkgevers en de andere bonden (CNV, NU'91 en FBZ) waren het hier niet mee eens, waarna de het overleg werd uitgesteld.

Publiek karakter

Volgens ActiZ en BTN bemoeilijkt een Cao-overleg met een publiek karakter de resultaten en is dit ook niet in lijn met de wederzijdse afspraken tussen bonden en werkgevers. Abvakabo FNV stelt dat het vooraf tijdig heeft aangegeven twee toehoorders mee te nemen en wil niet meewerken aan een overleg dat in ‘achterkamertjes’ gevoerd wordt.

In de VVT-branche werken zo’n 430.000 mensen.

18 Reacties

om een reactie achter te laten

Arts

29 februari 2012

Waar zijn die andere vakbonden mee bezig?! Goed gedaan Abvakabo! Het is toch niet meer van deze tijd dat cao's in de achterkamer gesloten worden?

vhvs

1 maart 2012

Nou sorry maar waarom mogen er eigenlijk geen werknemers bij zijn ? Gaat toch over ons????????? Ik ben zelf verzorgende en val onder de cao vvt . Ik vind het juist goed dat abvakabo 2 mensen van de werkvloer meeneemt want dan zie je dat ze er voor hun leden zijn en niet vooor hun leden nadenken maar MET hun leden. En door 2 leden mee te nemen als toehoorder zien die ook meteen dat abvakabo daadwerkelijk met de punten komt die de leden willen. Namen de andere bonden en nog belangrijker: de werkgevers ons ook maar eens zo serieus!

Smit

1 maart 2012

Een beetje een flauwekul actie van Abva. Ze hadden het niet alleen van te voren aangekondigd, maar ook van te voren antwoord gehad. De afspraken hierover zijn helder, en deze plotseling eenzijdig willen veranderen geeft natuurlijk een reactie. Het heeft er alle schijn van dat Abva expres hier op uit was, om stennis te kunnen schoppen zonder het over de inhoud te hebben.
Overigens zegt het ook wel wat over het gebrek aan vertrouwen van de Abva in hun eigen onderhandelaars.
Zullen we het weer over de inhoud hebben ?

Sanders

1 maart 2012

Wat een onzin Smit! Afspraken hierover zijn helder: dat er altijd in een achterkamer vergadert moet worden dan? Tijd om te veranderen! En dan de rol van die andere bonden.. Waar zijn die mee bezig?! Die vallen nu wel enorm door de mand.

Hans

1 maart 2012

Een nieuwe hype: iedere bijeenkomst zonder publiek noemen we "achterkamertjesoverleg". Hebben we dan geen enkel vertrouwen in onze vertegenwoordigers? Viert achterdocht bij ABVA-KABO nu hoogtij? Kan iemand van die bond eens uitleggen wat "vertegenwoordigen" betekent? Wat gebeurt er in de achterkamertjes van ABVA-KABO? Mogen we daar een webcam plaatsen? Mag ik als lid aanwezig zijn bij de voorbesprekingen van de onderhandelingsdelegatie? En als aspirant-lid, om te kunnen beoordelen of dit wel de bond van mijn voorkeur is?

Anoniem

1 maart 2012

belachelijk!!!! zo zie mar het is allemaal handje klap en voor de mensen op komen ho maar als ze dat deden dan gaan ze als eerste luisteren naar de mensen op de werk vloer .maar dat is schijnbaar niet tebespreken. en dan nog durfen zeggen dat ze opkomen voor onze bewoners laat me niet lachen .dat dit wordt getoloreerd zegt al heel wat vind ik of niet mensen schande vind ik het .

Anoniem

1 maart 2012

@Anoniem. Even uitleggen hoe het CAO-proces ook al weer verloopt:
Er is al lang naar de werknemers op de werkvloer geluisterd voordat de onderhandelingen beginnen. Elke bond heeft daar de afgelopen maanden invulling aan gegeven: (via websitereacties bij Nu 91, regioledenraadpleging CNV Publieke Zaak en jaarbeurs Utrecht AbvaKabo)
De inzettekst is gemaakt vanuit de input van vakbondsleden.
Uit de onderhandelingsrondes komt een principeakkoord waarin de wijziging voor komende CAO staan en daar kunnen alle vakbondsleden hun stem op uit brengen. Leden hebben de mogelijkheid om voor of tegen te stemmen.
Als daar maar heel weinig mensen gebruik van maken of maakten is dat hun eigen keus.

NB tijdens de onderhandelingsperiode vind regelmatig intern overleg plaats met actieve kaderleden.
Maar de onderhandelingen zelf zijn geen publiekelijk debat.

wk

1 maart 2012

Wat een zwakte van de andere bonden ook die horen er toch achter te staan. Het gaat notabene om onze cao. Dat het overleg niet gedaan is met de toehoorders van de werkvloer duidt bij mij op een angstcultuurtje van de werkgevers.
We staan sterk binnen onze bond en zullen nog veel van ons laten horen

KOM NIET AAN ONS CAO want dan kom je ook aan ons

een verzorgende

jose

1 maart 2012

Prima actie, een cao overleg voor ons waar we zelf niet bij mogen zijn, in welke eeuw leven we?

verzorgende

1 maart 2012

De meningen zijn duidelijk verdeeld. Gelukkig heeft abvakabo een zeer nauw contact met de mensen van de werkvloer waardoor die ook snappen waarom abvakabo hiervoor koos. En het heeft niets met achterdocht te maken, al is dat natuurlijk een makkelijke zwartmaker. Het slaat alleen nergens op . Ik ken geen enkele vakbond in nederland die zich zo voor de zorg in zet als de abvakabo . Ben zelf lid en kan het iedereen aanraden !

Anoniem

2 maart 2012

Ik vraag me nog steeds af waarom wij niet als toehoorders erbij mogen zijn het is ons cao het gaat om ons,wij kunnen anno 2012 ook zelf beslissen wat wij in het cao willen dit is te gek voor woorden terwijl de kwaliteit van zorg in gevaar is,mens onterende situaties in de zorg en de andere bonden etc met hun nette pak willen voor ons voor ons komen bepalen hoe ons cao er uit moet zien mensen die niet aan bed staan en het vuile werk niet doen weten niet waarover zij praten,wij op de werkvloer willen kwaliteit van zorg leveren en gezond werken er gebeuren iedere dag ernstige misstanden in de verzorg en verpleeghuizen dus wij willen een gezonde cao en waarom moet het in geheimzinnige kastelen gebeuren zonder ons.nou handen af van het cao, wij hebben een bond die de medewerkers serieus nemen en dat is de abvokabo ik blijf jullie trouw en wij blijven strijden . verzorgende vanuit de werkvloer.

Smit

2 maart 2012

Het barst van de kreten "achterkamertjespolitiek" en "nette heren in pakken". 'Framing' heet dat...
En voor de helderheid: de NU'91 onderhandelaar heeft zelf bijna 20 jaar in de zorg gewerkt, draagt geen nette pakken en de tweede onderhandelaar is vrouw.
De leden worden vooraf geraadpleegd en ook achteraf en er is al jarenlang een klankbordgroep bij NU'91 voor elke CAO met leden die in nauw contact staan (ook tussendoor) met de onderhandelaars.
Ja, en @Sanders: de afpraken zijn helder neergelegd in een overlegprotocol dat ook getekend is door AbvaKabo. Als men dit wil wijzigen: ga het gesprek hierover aan, maar leg ze niet eenzijdig terzijde tijdens een overleg dat over de CAO-inhoud zou moeten gaan.

Anoniem

2 maart 2012

Wat mij opvalt in alle reacties die ik lees en hoor is het feit dat behalve bij de ABVAKABO de leden van andere bonden niet of niet goed vertegenwoordigd worden. Ik hoor van Abva leden die niet uit de randstad komen hele andere geluiden. Nl dat alleen de randstad zou gelden bij de ABVAKABO en dan specifiek osira en Amsta. Voor de overige instellingen in het land is weinig belangstelling. Dus hoezo goed vertegenwoordigen !!!!!
Van mijn bond heb ik ruimschoots de gelegenheid gehad te reageren en met voorstellen te komen.
En aan Smit helemaal met je eens.

Esther

5 maart 2012

Ik heb heel lang gedacht, reageer ik nu wel of niet..
Dus wel: ik snap dat het op de korte termijn zinvol lijkt werknemers als toehoorders mee te nemen naar een Cao-overleg op de publieke tribune door eerder genoemde werknemersorganisatie(de spreekbuis van werknemers). Maar het komt op mij over als een brevet van onvermogen naar de Cao-onderhandelaren van een werknemersorganisatie als je dat nodig hebt. Genieten de onderhandelaren dan niet het vertrouwen dat ze jouw boodschap goed kunnen overbrengen aan de werkgevers als jij niet aanwezig bent bij deze onderhandelingen als werknemer en lid? Voor mij zou dit een overweging zijn om voor een andere werknemersorganisatie te kiezen waarvan jij weet dat de onderhandelaar deze eisen wel over kan en gaat brengen.
Het gaat om vertrouwen, inspraak en daadkracht lijkt me.
Blijkbaar hebben de leden van Abvakabo dan toch niet het vertrouwen in hun Cao-onderhandelaar dat zij het goed doen aan de tafel....als zij er niet bij zijn?
En verder de argumenten over dat andere werknemersorganisaties niet goed zouden zorgen voor de kwaliteit van de zorg, werknemers, en de bewoners.
Hierover heb ik het volgende te zeggen: kwaliteit van zorg hoort ook op het bordje van de medezeggenschapsraden in de zorgorganisaties, als werknemer kun je daar lid van worden, dan heb je direct contact met je bestuurder en kun je je invloed aanwenden. Daarnaast speelt de inspectie voor de Gezondheidszorg nog een rol. Ook daar kun je je invloed gebruiken als werknemer.
De bewoners en clienten: daar zijn o.a. clienten/patientenraden voor en ook weer de medezeggenschap en de inspectie voor de gezondheidszorg.
Als ik de opmerkingen op dit forum lees, bekruipt mij het gevoel dat werknemers zelf hun verantwoordelijkheid niet nemen op dat gebied en niet weten hoe zij hun invloed kunnen inzetten. In plaats daarvan geven zij de verantwoordelijkheid, invloed, inspraak en regie weg.....anderen moeten maar voor hen 'zorgen'.
Dat daar een werknemersorganisatie handig 'gebruik' van probeert te maken vind ik jammer, maar ik snap de tactiek wel.
Ook zij kampen met een ledentekort. Ben benieuwd hoe lang zij op deze manier de handjes vast gehouden kunnen worden van de werknemers. Op mij komt het betuttelend, onprofessioneel en niet vakvolwassen over. Ik heb als verpleegkundige altijd mijn eigen 'boontjes'gedopt via de weg: lid zijn van de OR, lid zijn van een bond voor zorgverleners, input leveren op het eisenpakket voor de nieuwe Cao, een Zorgadviesraad oprichten en nog zo veel meer waar je je stem kunt laten horen. Constructief zijn voor de langere termijn...

van de Werkvloer

5 maart 2012

Halloooooooo er ZIJN geen eens afspraken over wel/geen toehoorders vastgelegd dus waar GAAT dit over

van de Werkvloer

5 maart 2012

En hoezo vooral Amsta en Osira ? Wat dacht je van Cordaan ? En zo heel erg tegen is nu91 nu ook weer niet hoor wat toehoorders betreft...ze draaien om de vraag heen als je ze vraagt waarom ze ZELF vinden waarom toehoorders er niet bij zouden moeten zijn. Ze vinden gewoon dat je je aan de afspraak moet houden (welke?) . Laat mij eens zwart op wit zien waar staat dat er geen toehoorders bij mogen zijn.
Nou?

ikweer

5 maart 2012

Ik wil alleen even zeggen dat ik hoop dat de bonden en de werkgevers er samen als volwassen eerlijke mensen uit gaan komen. Inderdaad, menzingen zijn verdeeld hier over en daarom is het ook maar goed dat er verschillende vakbonden zijn. Maar uiteindelijk willen we allemaal het zelfde dus laten we daar op focussen. We willen dat de zorg zijn kwaliteit weer terug krijgt en dat het ook voor jongeren aantrekkelijker wordt om een baan in de zorg te nemen. Anno 2012 bestaan er al branches waar het heel normaal is dat een aantal mensen van de werkvloer deelnemen aan cao onderhandelingen. Dus een gek idee is het zeker niet. Het geeft misschien ook een frisse wind en een beter resultaat. En wat de randstad quote betreft ...14 februari was er een LANDELIJKE bijeenkomst georganiseerd door de AbvaKabo , en die is zeer goed bezocht . Met zeker 500 zorgmedewerkers uit het hele land is de cao inzet bepaald .Met zijn allen op naar een goede CAO !

van den Hoonaard

30 maart 2012

Waar zijn de werkgevens bang voor??? voor hen eigen portomonnee !!! Zoals bij alle bezuinigingen kan het vloer volk de kruimels krijgen en de hoge heren blijven het goed hebben. Deze ongelijkheid zal nog wel eens voor grote problemen kunnen zorgen in Nederland. Mensen nemen het niet langer meer !!! De mensen die zorg afhankelijk zijn zijn altijd de dupe van dit soort gebeuren, en kunnen niet zoals de hoge heren prive zorg krijgen. En als ze zeggen dat het goed gaat in de zorg moeten ze maar eens een poosje gaan mee werken. We zitten al bijna aan de basiszorggrens, is dit wat we onze mensen gunnen ? We hebben echt teweinig mensen , zeker in de verpleeghuizen / afdelingen. Maar ja het is gemakkelijk praten als je alleen achter een bureau zit, maar wel de macht wil hebben en houden over andere mensen. En wij maar belvingsgericht werken, moeten die lui ookeens doen op hen zetels !!! Het gaat niet om hen beleving maar van onze clienten ! Open je ogen Heren !!! En de werkdruk is WEL hoog Heren !!!! Als je met zijn tweeen bent voor 20 / 30 mensen per afdeling !!! Of denken jullie nou echt dat je dan goede zorg kunt leveren ????? Abva Kabo ga zo door !!!!! Ik heb vertrouwen in jullie !!! Ben al 30 jaar lid.

Top