ACTUEEL

Haga wil veroudering voor zijn met partnerschap

Het HagaZiekenhuis in Den Haag en Siemens Healthcare gaan intensief samenwerken op het gebied van beeldvormende technologie en bedrijfsvoering. Met het technologisch partnerschap, dat een duur van vijftien jaar heeft, is een bedrag van ruim 50 miljoen euro gemoeid.

Tijdens de contractperiode installeert en vervangt Siemens Healthcare alle beeldvormende medische apparatuur van het HagaZiekenhuis. Ook zorgt het techniekconcern tegen een vaste vergoeding voor het onderhoud, software-upgrades, training en certificering van de medewerkers. Het HagaZiekenhuis en Siemens Healthcare gaan daarnaast samen onderzoeken hoe de medische zorg beter en kosteneffectief kan worden georganiseerd.

Verouderd

Haga-bestuurder Mark Houdenhoven denkt met het partnerschap voortijdige veroudering van het medische machinepark voor te zijn. “Als je nu flink investeert in nieuwe apparaten, wil je die wél tien jaar gebruiken. Maar over drie jaar zijn er alweer betere technieken en is het apparaat verouderd”, aldus Houdenhoven. “Ga je pas vervangen ná de afschrijving, dan loop je zeven jaar achter. Dat is niet goed voor de patiëntenzorg. Die technologische veroudering wordt in dit partnerschap voorkomen." Omgerekend kost het partnership het Haga circa 1 procent van de jaaromzet. Volgens Houdenhoven is dit minder dan nu nog het geval is.

Risico’s

Volgens directeur Kees Smaling van Siemens Healthcare is het partnerschap door de reikwijdte en looptijd uniek. "Met dit contract is het HagaZiekenhuis het meest vooruitstrevende ziekenhuis in Nederland”, aldus Smaling. “Ook voor Siemens is het contract revolutionair en gaan wij hiermee verder dan onze concurrenten. Siemens gaat meer dan ooit het ondernemerschap aan en draagt ook de bijbehorende risico's."

Uitwisselen

Om samen te onderzoeken hoe de zorg effectiever en goedkoper georganiseerd kan worden, installeert Siemens een eigen team in het HagaZiekenhuis. Tevens gaan beide organisaties personeel uitwisselen om zo meer kennis te vergaren. Ook het gezamenlijk verrichten van wetenschappelijk onderzoek is een element van het partnerschap.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top