ACTUEEL

Indiase health-CEO billijkt internationale rekrutering

Indiase health-CEO billijkt internationale rekrutering

Mits ingebed in duidelijke afspraken over selectie en training heeft de uitzending van verpleegkundig personeel voordelen voor Indiase ziekenhuizen. Dat zegt de invloedrijke ziekenhuisbestuurder Naresh Trehan van Medanta Medicity in Delhi in het meinummer van Skipr-magazine.

Trehan reageert daarmee op kritiek dat het rekruteren van Indiase verpleegkundigen neerkomt op personeelsroof.  Volgens Trehan zorgt de aanvullende training die verpleegkundigen vóór uitzending krijgen er voor dat ze van meer waarde voor het eigen ziekenhuis zijn. Voorwaarde is wel dat de betreffende verpleegkundigen gedurende een afgesproken periode voor het ziekenhuis blijven werken.

Achterzak

Uitzending op basis van werkafspraken met een beperkt aantal recruiters is volgens Trehan te prefereren boven de rekruteringspraktijken van ziekenhuizen uit met name Saoedi-Arabië en de Golfstaten. “In het verleden heb ik veel te maken gehad met zulke recruiters”, zegt Trehan in Skipr-magazine. “Die deden met een cheque en emigratiepapieren in hun achterzak ’s avonds buiten mijn medeweten interviews en de volgende dag kon ik in één klap zo honderd verpleegkundigen kwijt zijn.”        

Tevreden

Om het tekort aan met name OK- en anesthesieverpleegkundigen op te vangen besloten drie jaar geleden circa vijftien Nederlandse ziekenhuizen om in India personeel te werven. Over deze stap ontstond in de politiek de nodige ophef. Niet alleen was er kritiek op de ethische kant van de zaak, ook waren er twijfels over de kwaliteit van de Indiase verpleegkundigen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateerde eind maart dat de inzet van Indiase operatieassistenten niet leidt of heeft geleid tot onveilige situaties. Met een overall uitvalpercentage van nog geen twintig procent zijn de onderzochte ziekenhuizen volgens de inspectie “vrijwel zonder uitzondering tevreden over de kwaliteiten van de Indiase operatieassistenten.”

Culturele component

Wel merkt de inspectie op dat de Indiase verpleegkundigen intensievere begeleiding nodig hadden dan voorzien. Op grond hiervan verwacht de inspectie dat veel ziekenhuizen zullen afzien van verdere werving in India. Dit laat onverlet dat recruiter ETI International bezig is met de selectie en werving van een nieuwe tranche verpleegkundigen voor de Nederlandse ziekenhuizen. Volgens ETI-directeur Johnny Bhandari wordt daarbij meer aandacht besteedt aan de culturele component en leren verpleegkundigen de basis van de taal voor ze naar Nederland komen.    

Handelsmissie

Zolang de ziekenhuizen zich aan kwaliteitseisen en ethische wervingsnormen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO houden, staat het ziekenhuizen wat demissionair minister Schippers van Volksgezondheid betreft vrij om al dan niet tijdelijk Indiase arbeidskrachten te werven. In andere opzicht houdt Schippers de deur naar India nadrukkelijk open. Als demissionair minister leidt Schippers in mei een handelsmissie naar India. De missie wil deelnemers een beeld geven van “de enorme mogelijkheden die deze groeimarkt te beiden heeft”. Eén van de speerpunten van de missie is Life Sciences en Health. Binnen dit kader is er ondermeer aandacht voor medische technologie, e-health, ziekenhuisbouw, financieringsmodellen en modellen van ziekenhuiszorg in bijvoorbeeld cardiologie.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

UjuTjHRyPvcHKyTRrZt

30 mei 2012

Ik heb het boek gelezen. In 1x ! Lekker in de tuin op een zognine middag.Heerlijk om te lezen, duidelijk, niet te langdradig, flashbacks zijn duidelijk, lekker kort en krachtig. Intrigerend, spannend, meeslepend, emotioneel, alles zit er in. Voor mij heeft dit boek een 10+ !Knuf Milka

Top