Finance

Achmea krijgt zeggenschap in bestuur RKZ

Achmea krijgt zeggenschap in bestuur RKZ

Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk hoeft zijn schuld aan zorgverzekeraar Achmea niet direct terug te betalen. Onderdeel van de deal is dat Achmea met het ziekenhuis samen op zoek gaat naar versterking van het bestuur en het toezicht van het ziekenhuis.

De schuld is ontstaan door overfinanciering door Achmea in 2009 en 2010. De zorgverzekeraar trad op als kapitaalverstrekker en stak het geld onder andere in verbetering van veiligheid en huisvesting en een tijdelijke aanbouw die nodig was vanwege ruimtegebrek.

Achmea vreest dat de zorg voor verzekerden in gevaar komt als het ziekenhuis de schuld nu opeist, omdat financiering door banken ontbreekt. Beide partijen zijn het er over eens dat het geld wel terug betaald moet worden.

(Bron: Noordhollands Dagblad / Nieuws.nl)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

19 mei 2012

Is een verkapte vorm van verticale integratie. Wie betaalt, bepaalt. Beggar thy supplier en neem indirect de macht over.

Komt dit de concurrentie tussen verzekeraars ten goede? Welke prijs betaalt Menzis nu? En Achmea? En CZ? En VGZ Coop?

Achmea weet nu van de hoed en de rand bij dit ziekenhuis en kan zo ieder andere zorgverzekeraar onderuit halen op prijs.

Wat gaan NZa en NMa nu doen en de Minister? Die is nog steeds eindverantwoordelijk.

Anoniem

21 mei 2012

Dit keurt de minister/NZa natuurlijk nooit goed (ook al zijn ze blij dat zij niet hoeven te betalen). Waarschijnlijk wordt Achmea gedwongen deze constructie zsm af te bouwen.

Top