ACTUEEL

Verpleegkundige berispt na fatale fout

Verpleegkundige berispt na fatale fout

Het Tuchtcollege in Den Haag heeft een verpleegkundige berispt. In het verpleeghuis ’s Heeren Loo overleed een ernstig verstandelijk gehandicapte 55-jarige vrouw, nadat haar verzorgster had geprobeerd met een doucheslang de ontlasting op te wekken. Dat meldt Nursing.

De 42-jarige verpleegkundige werd eerder strafrechtelijk vervolgd voor dit voorval. Het OM eiste een jaar cel. In hoger beroep kreeg ze een taakstraf wegens dood door schuld. Ook werd ze ontslagen in de instelling waar ze werkte.

Berisping

Het Tuchtcollege geeft enkel een berisping, mede omdat de verpleegkundige blijk heeft gegeven van zelfinzicht, haar werkattitude heeft aangepast en haar huidige werkgever op de hoogte is van wat er is gebeurd. Dat schrijft Nursing.

Tekortschieten organisatie en leiding

Het Tuchtcollege wijst er ook op dat de organisatie tekort geschoten is qua aandacht en zorg voor het personeel Zo werden er al jarenlang geen functioneringsgesprekken meer gevoerd. De leidinggevende van de verpleegkundige krijgt een schorsing van zes maanden opgelegd. Het Tuchtcollege verwijt hem in ernstige mate tekort te zijn geschoten in zijn functie van verpleegkundig weekendhoofd en leidinggevende toen zijn hulp werd ingeroepen.

Incident

De verpleegkundige paste de zelfbedachte waterstraal-methodiek toe om ouderen die last hadden van obstipatie een vervelend klysma te besparen. Daartoe draaide ze in de badkamer de kop van de doucheslang en drukte deze tegen de anus van patiënten, waardoor de ontlasting op gang kwam. Zij had deze methode al twee keer bij een andere cliënt uitgevoerd en één keer bij deze dame.

Later bleek dat er een bloeding is ontstaan door een ruptuur in de vaginawand, waarschijnlijk veroorzaakt door een forse krachtsinwerking van de doucheslang. De cliënte werd op 12 juli 2009 hevig bloedend in bed aangetroffen en stierf enkele uren later. Ze had een bloeding gehad door een ruptuur in de vaginawand die waarschijnlijk ontstaan is door de grote krachtinwerking van de doucheslang.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top