ACTUEEL

LUMC hoeft gegevens niet aan OM te geven

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hoeft de medische gegevens van een overleden baby niet af te staan aan het Openbaar Ministerie (OM). De Hoge Raad heeft dat dinsdag bepaald.

Verdachte omstandigheden bij overlijden

De baby van tien maanden is in maart 2007 onder verdachte omstandigheden overleden. Er was meerdere malen sprake van levensbedreigende incidenten, zonder dat daartoe medische gezien aanleiding was. De incidenten deden zich vrijwel altijd voor als de moeder alleen met het kind was. Toen de baby in het LUMC kwam, hebben artsen de zaak gemeld bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

Geheimhoudingsplicht van artsen

Twaalf dagen na het ontslag uit het ziekenhuis is het kind overleden, na een voorval waarbij opnieuw alleen de moeder aanwezig was. Het OM heeft de moeder als verdachte aangemerkt en een onderzoek ingesteld. Het OM heeft de medische gegevens van de baby opgeëist bij het ziekenhuis. Het LUMC heeft beroep gedaan op het verschoningsrecht en de geheimhoudingsplicht van artsen. De Hoge Raad heeft dinsdag over de zaak beslist.

'Burger moet vrij naar de dokter'

Volgens de raad geldt het verschoningsrecht van een arts niet onder alle omstandigheden. Als een dokter bijvoorbeeld zelf wordt verdacht van strafbare feiten, mag hij of zij zich niet verschuilen achter zijn zwijgplicht. Verder is het volgens de Hoge Raad van het grootste belang dat een burger zich vrij en zonder angst voor openbaarmaking bij een dokter kan melden. De burger moet erop kunnen vertrouwen dat de arts informatie over de patiënt niet doorgeeft aan een ander.

Ouders geven OM toestemming

In dit geval hebben de ouders van het kind het OM toestemming gegeven het medische dossier van het kind in te zien. De Hoge Raad vindt dat het LUMC dan alsnog het recht heeft om zelf te beslissen de informatie geheim te houden.

OM ging niet in op aanbod LUMC

De Hoge Raad voert verder aan dat de artsen en het LUMC in eerste instantie wel bereid waren de informatie aan de patholoog-anatoom te geven voor het onderzoek naar de doodsoorzaak. Het OM heeft dat aanbod destijds afgeslagen en eiste de gegevens meteen op. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top