ACTUEEL

ZN: ziekte van Pompe en Fabry toch vergoeden

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil de vergoeding van dure geneesmiddelen voor de ziekte van Pompe en Fabry niet stoppen. Dat heeft ZN vrijdag geschreven aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Dat adviesorgaan zegt in een conceptadvies die dure geneesmiddelen niet langer willen te vergoeden.

De zorgverzekeraars reageren omdat ten onrechte de suggestie is gewekt dat ze dit plan steunen. ZN is daar verbaasd over omdat de ze zich nog nooit over dit onderwerp heeft uitgelaten.

Opschudding

Deze week ontstond veel opschudding over het CVZ-voorstel. Onder andere door leden van de Tweede Kamer werden er al kritische vragen over gesteld. De Vereniging Spierziekten Nederland zei dat de discussie rondom het stoppen van het vergoeden van dure medicijnen voor zeldzame ziekten niet gaat om kleine groepen, maar om de medicijnverstrekking voor alle Nederlanders.

In het uitgelekte rapport van het CVZ staat dat de behandeling van een patiënt met Pompe tussen de 400.000 en 700.000 euro kost op jaarbasis. Die van iemand met Fabry kost zo'n 200.000 euro.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top