ACTUEEL

Zorgen bij SP over Rotterdams thuiszorgplan

De SP in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over het plan van de Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn om bijstandsgerechtigden met ingang van volgend jaar in zetten in de thuiszorg. Florijn neemt dat idee mee in de aanbestedingsonderhandelingen waar de partijen nu middenin zitten.

De SP heeft vragen gesteld aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom en de staatssecretaris van VolksgezondheidMarliesVeldhuijzenvan Zanten. De socialisten zijn onder meer bang dat huidige thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen. De SP'ers Renske Leijten en Sadet Karabulut vragen hen ook of de bijstandsgerechtigden alleen worden ingezet voor aanvullend huishoudelijke hulp of dat ze ook huishoudelijk hulp bieden.

Loonsom

Als het aan Florijn ligt trekken de thuiszorgorganisaties 10 procent van hun loonsom uit om bijstandsgerechtigden en mensen die nu werken in sociale werkplaatsen in dienst te nemen. De gemeente kan de eis stellen omdat ze volgend jaar maart de thuiszorg opnieuw aanbesteedt. Het gaat om het zogeheten project social return. Bedrijven zetten dan een deel van de aanbestedingssom om in het aannemen van onder meer bijstandsgerechtigden. Dat gebeurt ook al in de groenvoorziening in Rotterdam.

Huishoudelijke taken

Wethouder Florijns idee houdt in dat bijstandsgerechtigden alleen voor extra taken worden ingezet, zoals dagbesteding, iemand wegbrengen en ophalen of boodschappen doen. ,,De huishoudelijk hulp moet door professionals worden gedaan. De wethouder wil niemand van de arbeidsmarkt verdringen'', aldus een woordvoerster van de gemeente Rotterdam. In de havenstad is het inmiddels staand beleid dat iedereen die een uitkering van de gemeente geniet daar ook iets voor terugdoet, desnoods vrijwilligerswerk. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top