ACTUEEL

'Preventie is gedeelde verantwoordelijkheid'

Preventie en een gezonde levensstijl zijn zowel een individuele verantwoordelijkheid van de burger als een overheidstaak. Dat stelt directeur Laurent de Vries van GGD Nederland in een blog op Skipr.

“Burgers, overheden, GGD’en, zorgaanbieders, verzekeraars en bedrijfsleven, iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen”, aldus De Vries. “Willen we dat gemeenten zich sterk maken voor gezonde scholen? Of vinden wij dat gezond leven een verantwoordelijkheid is van de ouders? Willen we dat bedrijven meer moeite moeten doen om gezonde producten te maken? Of moet de overheid zich daar niet mee bemoeien en het aan de consumenten overlaten? Ik denk dat de antwoorden te vinden zijn in de combinatie: we moeten als consumenten meer de macht grijpen en gemeenten en rijk moeten duidelijk de regels stellen.”

Voeding

Die duidelijke regels zouden wat De Vries betreft ondermeer moeten gaan over een gezondere samenstelling van voedingsproducten.  “Eén procent minder alcohol in wijn, vijf suikerklontjes minder in frisdrank of tien procent minder zout in brood. Dit relatief kleine percentage op het product, betekent een groot percentage gezondheidswinst!”

Hypocrisie

Om deze boodschap kracht bij te zetten veegt De Vries in een videoblog op ironische wijze de vloer aan met de hypocrisie en onverschilligheid rond onderwerpen als een gezonde levensstijl en eigen verantwoordelijkheid:

GGD Nederland is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast GGD Nederland zijn dit: ActiZ, SGF, GGZ Nederland, VGN, NFU, NVZ-Ziekenhuizen, CG-Raad, ZN, NPCF, V&VN, BTN, Platform VG, KNGF, KNMO, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, LAD, KNMG, NVTZ en VHN.

Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top