ACTUEEL

Aantal arbeidsconflicten VUmc fors gestegen

Het aantal arbeidsconflicten in het VUmc steeg het afgelopen jaar met 35 procent. Het ontslag van longarts en klokkenluider Piet Postmus is dan ook geen incident, zo meldt de Volkskrant.

De Volkskrant baseert het bericht op een interview met Charlotte Jongmans, die sinds 2001 namens Abvakabo werkt in het VUmc. “Problemen worden onder het tapijt geveegd. Tot het niet meer gaat en de boel ontploft. Dan komt de organisatie met een pavlovreactie.” Volgens Jongmans is de huidige crisis in het VUmc slechts een topje van de ijsberg.

Bemiddeling

Jongmans bemiddelde afgelopen jaar bij 105 arbeidsconflicten. In voorgaande jaren waren dat gemiddeld 70 tot 80 zaken per jaar.

Crisis

Postmus wed deze week op non-actief gesteld. Binnen enkele weken volgt vermoedelijk ontslag. De raad van bestuur van het VUmc nam die maatregel nadat Postmus naar de raad van toezicht was gestapt uit bezorgdheid over de veiligheid van patiënten. Ook meldde hij recent aan het bestuur spoedeisende patiënten door te zullen verwijzen naar een ander ziekenhuis.

Verscherpt toezicht

Het ziekenhuis van de Vrije Universiteit in Amsterdam werd dinsdag onder verscherpt toezicht geplaatst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Doordat er ruzie is tussen diverse medisch specialisten, loopt de veiligheid van patiënten gevaar volgens de IGZ. Het ziekenhuis heeft de IGZ verkeerd voorgelicht over het conflict, zo is duidelijk geworden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 augustus 2012

Kan iemand de RvT van het VUmc even wakker schudden? Ze moeten nu actie nemen, anders lopen de publicitaire kosten uit de hand.

Top