ACTUEEL

Thuiszorg voert actie in Rotterdam

Thuiszorgmedewerkers in Rotterdam leggen woensdag het werk neer en gaan demonstreren op het Schouwburgplein tegen wat zij noemen loondump. Zij eisen dat de gemeente stopt met de 'afbraak' van de thuiszorg door daarop miljoenen te bezuinigen, stelt de Abvakabo FNV dinsdag.

De gemeente onderhandelt momenteel met thuiszorgorganisaties voor een nieuw contract om thuiszorg te leveren in de havenstad. "Met een nieuwe aanbesteding die de gemeente eind oktober rond wil hebben, worden de prijzen gedrukt naar een niveau waarop verantwoorde verzorging niet meer mogelijk is", aldus de Abvakabo FNV.

Meerdere plaatsen

Volgens de vakbond dreigen thuiszorgmedewerkers 20 tot 30 procent van hun loon te moeten inleveren. "Dit drama voltrekt zich op vele plaatsen in Nederland. Abvakabo FNV verzet zich daar keihard tegen." Daarom worden er ook acties gevoerd in Emmen en in Utrecht.

Goed werkgeverschap

Zorgwethouder Marco Florijn van Rotterdam heeft altijd benadrukt dat hij weliswaar goede afspraken wil met de thuiszorgorganisaties, maar dat hij ook wil toezien op "goed werkgeverschap". Als daarvan naar zijn idee geen sprake is, krijgen deze organisaties niet de opdracht om thuiszorg in de Maasstad te leveren.

Rotterdam wil, net als andere steden, dat een deel van het bedrag waarvoor een organisatie werk aanneemt, wordt gebruikt om bijvoorbeeld mensen uit de bijstand of sociale werkvoorziening aan te nemen. Het werk dat deze mensen moeten doen is aanvullend op de thuiszorg; dus geen thuiszorgwerk, maar wel klusjes als boodschappen doen, iets kleins in huis repareren tot een praatje komen maken. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

6 november 2012

Het geld wat voor de H.V. beschikbaar is al krap.

Nu nog eens 10% voor boodschappen doen enz. Dat is toch al lang afgeschaft.

Zit iedereen te slapen, kan dit?

Top