ACTUEEL

NZa tevreden over prijsplafond bij ziekenhuisfusies

De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) is tevreden over het prijsplafond dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft gemaakt met ziekenhuizen uit Zuid-Limburg, Hoofddorp-Haarlem en Tilburg. Dat meldt de NZa op haar website.

De NMa keurde 2 november 2012 de fusies goed van het Orbis Medisch Zorgconcern en het Atrium Medisch Centrum Parkstad in Zuid-Limburg, het Spaarne Ziekenhuis en Kennemer Gasthuis in Hoofddorp-Haarlem en het TweeSteden ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. De ziekenhuizen hebben afspraken gemaakt met de NMa over hoeveel de prijzen voor behandelingen met vrije prijzen maximaal mogen stijgen.

Nadeel

De NMa zag een mogelijke stijging van de prijs als belangrijkste nadeel van de fusies en stelde nauwgezet te volgen of de prijzen van de ziekenhuizen onder het prijsplafond blijven. In 2015 kijkt de NMa of het prijsplafond nog nodig is.

Simulatiemodellen

Uit de simulatiemodellen die de NZa gebruikt om de mogelijke prijsstijgingen na een fusie te voorspellen kwam naar boven dat fusieziekenhuizen een hogere prijs kunnen vragen. De fusies kunnen daarom volgens de NZa negatieve gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van de geleverde zorg. Door de afspraken over het prijsplafond kunnen deze prijsstijgingen niet plaatsvinden.

Bij de fusie tussen Orbis Medisch Zorgconcern en het Atrium Medisch Centrum Parkstad in Zuid-Limburg zouden de prijzen voor klinische en niet-klinische zorg tussen de 4% - 9% kunnen stijgen. Bij het Spaarne Ziekenhuis en Kennemer Gasthuis in Hoofddorp-Haarlem is dat tussen de 9% - 18%. In het TweeSteden ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg gaat het om 22% - 33%.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top