ACTUEEL

Premies grootste verzekeraars bekend

CZ heeft donderdag de premie voor de zorgverzekering in 2013 bekend gemaakt en daarmee zijn de premies van de grootste zorgverzekeraars bekend. Klanten van Menzis, Zilveren Kruis, Agis en VGZ betalen volgend jaar in vergelijking met dit jaar net iets meer, net iets minder of evenveel aan hun basispremie. Klanten van CZ betalen 2,20 euro minder per maand.

Het eigen risico stijgt volgend jaar van 220 naar 350 euro. Dat wil zeggen dat mensen meer zelf moeten betalen voordat de verzekeraar uitkeert. Dat geldt overigens niet voor huisartsen- en verloskundigenzorg.

Premies en pakketten

Nu de premies van de grootste zorgverzekeraars bekend zijn, is de strijd om de klant is weer begonnen: de ene zorgverzekeraar biedt 10 procent korting voor overstappers, bij de ander kan de verzekerde punten sparen. Medio november moeten alle zorgverzekeraars hun premies en polisvoorwaarden voor de basisverzekering bekend hebben gemaakt en moet duidelijk zijn wat ze vergoeden in hun aanvullende pakketten. Dan kunnen mensen weer, als ze dat willen, premies en pakketten met elkaar gaan vergelijken en indien gewenst overstappen. Een aantal kleinere labels moet de premie nog bekendmaken. Vorig jaar veranderden ongeveer 1 miljoen Nederlanders van zorgverzekeraar. Dat komt overeen met ongeveer 6 procent van de verzekerden.

Eigen risico

Volgens gezondheidseconoom Marco Varkevisser van de Erasmus Universiteit is het altijd goed om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. “Je kan op verschillende manieren op je premie besparen. Door je eigen risico vrijwillig te verhogen bijvoorbeeld. Dat kan 100 tot 200 euro per jaar schelen. Dat kan vooral lonen voor mensen die niet vaak aanspraak maken op zorg”, aldus Varkevisser.

De huisarts en verloskundige zorg vallen niet onder het eigen risico. “Maar medicijnen en ziekenhuisbezoeken kunnen al snel in de papieren lopen”, waarschuwt Varkevisser. Mensen die voorzien dat ze veel medicijnen gaan slikken het komende jaar of die rekening houden met een ziekenhuisbehandeling of een bezoekje aan een specialist, doen er beter aan hun eigen risico te houden zoals het is, op 350 euro, zoals wettelijk bepaald is.

“Sowieso houden Nederlanders niet zo van risico's nemen. Er zijn weinig mensen die hun eigen risico omhoog gooien, terwijl je er toch heel wat geld mee kan uitsparen. Maar je weet natuurlijk nooit op voorhand of je de zorg toch nodig zal hebben”, zet Varkevisser hier weer tegen af.

Overstappen of niet

Varkevisser waarschuwt mensen dat ze, ook als ze bij hun huidige verzekeraar blijven, moeten checken of die niet ineens aan selectief contracteren gaat doen. Dat wil zeggen dat een zorgverzekeraar met bepaalde zorgverleners contracten afsluit en met andere niet. Verzekerden kunnen dan niet overal meer terecht voor alle behandelingen, of moeten een deel zelf betalen als ze naar een zorgverlener gaan met wie de verzekeraar geen contract heeft. Het is de bedoeling dat zorgverzekeraars de komende jaren steeds vaker aan selectief contracteren gaan doen.

Het lijkt erop dat in 2014, met de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie, het hele systeem op de schop gaat. Volgend jaar wordt het kiezen van een zorgverzekeraar dus waarschijnlijk helemaal anders. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

9 november 2012

Na 2 dagen shoppen ben ik tot de conclusie gekomen dat Menzis (PMA-collectiviteitskorting) de beste en goedkoopste zorgverzekering is. Korting via ouderenbonden en via meerdere verzekeringen bij 1 maatschappij komen met € 20,00 duurder uit. Wij hebben, gezien onze leeftijd van 75 jaar, gekeken naar de polis voorwaarden o.a. fysio en tandartsverzekering.
Wij gaan nu met aanvullende verzekering € 255,00 betalen.
Bij anderen € 278,00 en € 281,00.
Gaat u zelf nu maar eens shoppen.

Top