ACTUEEL

'Patiënten Ruwaard overleden door fouten'

'Patiënten Ruwaard overleden door fouten'

Door fouten van cardiologen zijn mogelijk patiënten van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse “voortijdig of ten onrechte'' overleden. Dat blijkt uit een eerste onderzoek naar de gang van zaken in het ziekenhuis, zegt interim-voorzitter Gerrit Jan van Zoelen zaterdag in het AD.

Cardiologen

De onlangs aangetreden topman zegt dat hij zich “te pletter is geschrokken". Het ziekenhuis en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken tientallen sterfgevallen. Ook andere afdelingen dan cardiologie worden onderzocht. Cardiologen zouden foute diagnoses hebben gesteld en te weinig rekening hebben gehouden met andere ziektes van patiënten. Zij gingen af op bevindingen van laboranten die niet bleken te kloppen. De artsen hebben die bevindingen niet gecontroleerd. Ook zouden artsen jarenlang morfine hebben toegediend aan stervende patiënten, terwijl dit tegen de richtlijnen is.

Aanleiding

De inspectie sloot afgelopen week de hartafdeling van het ziekenhuis en stelde verscherpt toezicht in. Aanleiding was het hoge aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 november 2012

alsof dit nieuws is, overal gaan cardiologen af op het oordeel van laboranten. De rest van de dokters gaan af op de mening van gespecialiseerde verpleegkundigen, onervaren arts assistenten, nurse practitioners en hoe ze ook moge heten.
De keer zijde dus van "functiedifferentiatie".
10 jaar geleden heb ik een ingezonden stuk in medisch contact gezet waarin ik meende dat die ontwikkeling ons patienten ging kosten. Nu leid men meer van die pseudo dokters op omdat ze goedkoper zijn. Als patient wil ik een echte dokter, daarvoor betaal ik premie.

Top