ACTUEEL

Hulp bij zelfdoding leek natuurlijke dood

Het Openbaar Ministerie (OM) had veel tijd nodig om de zaak tegen een 70-jarige verdachte van hulp bij zelfdoding rond te krijgen. De man, Albert Heringa, hielp zijn moeder in juni 2008 bij haar levenseinde.

Het OM besloot afgelopen jaar om tot vervolging over te gaan. Pas twee jaar na haar overlijden werd melding gedaan van een strafbaar feit. Aanvankelijk werd een natuurlijke dood vastgesteld. “Het was toen niet concreet vast te stellen wat de doodsoorzaak was'', zei de officier van justitie dinsdag tijdens de regiezitting in de rechtbank Zutphen.

Pillen

Heringa heeft eerder al bekend zijn 99-jarige moeder te hebben geholpen een einde aan haar leven te maken. Ze stierf in een verzorgingstehuis in Ermelo nadat ze tussen de 70 en 80 pillen had ingenomen. In 2010 werd via het televisieprogramma Netwerk een documentaire uitgezonden over de zelfdoding.

Niet-medisch

Ook omdat het gaat om maatschappelijk gevoelige materie, nam het OM de tijd voor deze zaak. De officier van justitie liet onder meer een medisch ethicus kijken naar de zaak. Raadsman Wim Anker wilde ook dat een medisch ethicus werd verhoord. “Het bekende criterium 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden' speelt in deze zaak niet. In wezen gaat het om een niet-medische kwestie'', zei hij. Ook wilde hij dat een consulent van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig levenseinde (NVVE) gehoord zal worden. De man werd door Heringa om raad gevraagd.

Aangehouden

De rechtbank honoreerde de verzoeken van de verdediging. De deskundigen zullen ter zitting worden gehoord. Ook zal een compilatie van de documentaire in de rechtszaal getoond worden. De zaak is tot nader order aangehouden. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

17 januari 2013

Als iemand nu zo graag wil sterven en de natuur werkt niet mee, en je wilt zooo graaag is er dan geen tussen oplossing van Euthanasie en Sedatie? Dan mag je toch wel helpen? Als je helemaal uitgeleefd bent of je hebt al jaren pijn door je ziekte wat heeft het dan van nut om verder te moeten leven? Voor de Overheid? Als zinloos pijn lijden het leven is dan is sterven goed!

Anoniem

17 januari 2013

Mocht ik ongeneeslijk ziek worden en afhankelijk van hulp van anderen en daardoor in de schulden raken dan hoop ik dat ze mij er van af helpen door een spuitje te geven.
Ik wil niet met schulden sterven voor diegene die ik na laat, terwijl ik altijd belasting heb betaald. Dan mag ik toch hopen dat mij iemand helpt. of dat de regels versoepelt zijn. En ik wil ook niet steeds de aangewezen persoon izjn daarvan ze zullen zeggen: het zijn de ouderen die in de zorg zoveel kosten. Dan laat mij maar lekker rusten ik heb er dan genoegen mee. Dat mag toch wel??

Top