ACTUEEL

Neuroloog maakte volgens Duitse kliniek geen fouten

Geen van de in Duitsland door schandaalarts Jansen Steur behandelde patiënten heeft medische schade geleden. Dat heeft het ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden Nederlandse neuroloog werkte, donderdag laten weten op een persconferentie.

De SLK-klinieken, waar Jansen Steur werkte, heeft onderzoek door deskundigen van een ander ziekenhuis laten doen naar 443 Duitse patiënten die hij als arts behandelde. Van zeven voormalig patiënten ligt het onderzoek nog bij het Openbaar Ministerie, maar naar verwachting van het ziekenhuis is daar ook niets fout gegaan. Bij elf personen bestaat nog onduidelijkheid over de medische behandeling, maar hiervoor was Jansen Steur nooit zelfstandig verantwoordelijk, benadrukt het Duitse ziekenhuis.

Cynisch

De SLK-klinieken vinden niet ze in gebreke zijn gebleven bij de screening van de omstreden neuroloog. Volgens voorzitter Helmut Himmelsbach van de raad van toezicht van de SLK-klinieken zijn het juist de Nederlandse autoriteiten die gefaald hebben. "Als de Nederlandse autoriteiten zelf eerder actief waren geweest, hadden ze Jansen Steur kunnen beletten zijn beroep nog verder uit te oefenen'', aldus Himmelsbach tijdens een persconferentie. "Het heeft wel heel lang geduurd voordat er in Nederland stappen werden genomen. Het is licht cynisch als wij dan te horen krijgen dat we slechts even op internet hadden hoeven zoeken om meer over Jansen Steur te weten te komen.''

Klacht

De SLK-klinieken verbraken de samenwerking nadat duidelijk was geworden dat de arts in Nederland ernstige fouten had gemaakt, die nu inzet zijn van een grote strafzaak. Jansen Steur wil zich niet bij zijn ontslag neerleggen en heeft een klacht ingediend tegen het ziekenhuis in Heilbronn waar hij tot voor kort werkte. Volgens Jansen Steur is zijn contract onrechtmatig beëindigd.

Maagchirurg

Behalve de omstreden neuroloog werkte ook de in opspraak geraakte Nederlandse chirurg Nick Reijnen voor de SLK-organisatie. Hij was in 2010 actief in het ziekenhuis van het nabijgelegen Brackenheim. Eind februari moet er meer duidelijk zijn over zijn functioneren. Chirurg Reijnen raakte in opspraak omdat zeker vijf mensen de door hem uitgevoerde maagoperaties in Emmen niet overleefden. Ook zou hij eerder fouten hebben gemaakt als hoofd van de afdeling chirurgie in het ziekenhuis van het Noord-Duitse Leer.

Geen klachten

Geneesheer-directeur Thomas Jendges sprak tijdens de persconferentie echter over de goede prestaties van Reijnen tijdens de tijdelijke werkzaamheden aan de SLK-klinieken. “Er waren geen klachten van collega’s.” Hij verwacht daarom vooralsnog niet dat Reijnen in Duitsland medische fouten heeft gemaakt. Ook bij een derde in opspraak geraakte arts die in een SLK-kliniek werkte - een neuroloog zonder vergunning, waarschijnlijk een Kroaat - worden geen fouten verwacht. Ook hier moet eind februari meer duidelijk over zijn. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top