ACTUEEL

Netwerk: doodzieke patiënten gekort op zorg

Patiënten die lijden aan terminale ziektes worden in hun laatste levensfase gekort op zorg. Dat stelt de actualiteitenrubriek Netwerk op basis van een inventarisatie van de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN).

CIZ schroeft zorg terug, mantelzorgers overbelast

Het gaat onder meer om patiënten die lijden aan de progressieve spierziekte ALS. Zij moeten tot vlak voor hun overlijden vechten voor de zorg die ze medisch gezien nodig hebben, maar vaak niet krijgen. Artsen en politici spreken van schrijnende toestanden. Bij dertien procent van de ALS-patiënten is de zorg dit jaar zo sterk gekort, dat ze bijna geheel zijn aangewezen op mantelzorgers; 42% vindt de hoeveelheid thuiszorg onvoldoende. Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) die speciaal voor Netwerk is gehouden. Mede vanwege het tekort aan zorg, raken mantelzorgers ernstig overbelast, stellen zes van de tien ALS-patiënten. In alle gevallen heeft het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) de zorg teruggeschroefd. Gemiddeld wordt er 46 uur mantelzorg gegeven, in 13% van de gevallen is dat meer dan 100 uur. De partner van een 70-jarige ALS-patiënt stelt in het programma: "Wanneer je in Nederland niet snel genoeg dood gaat, krijg je de benodigde zorg niet meer. Dat is toch immoreel?"

'Indicatiestelling is bureaucratische game geworden'

"Het is in en in triest dat je op het sterfbed je nog druk moet maken om de zorg die je nodig hebt", stelt hoogleraar chronische zorg Jos Schols. "Het CIZ is een centrum voor de irritatie van zorgverlening. De hele indicatiestelling is een bureaucratische game geworden."

Kamerleden: schaf CIZ af

Tweede Kamerleden van de VVD, SP en PVV pleiten voor afschaffing van het CIZ. VVD-kamerlid Anouchka van Miltenburg: "Het CIZ staat zo ver af van wat mensen nodig hebben, laat dat nou bepalen door hulpverleners in het veld." Zie hier de Netwerk-uitzending Ernstig zieken gekort op zorg, de reacties en de VSN-enquête.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

17 juni 2009

Gefingeerde duidelijkheid in de zorgmarkt of Grillighedi van de overheid?

Gisteravond werd in de TV uitzending de hiergenoemde paradox levendig gedemonstreed. Binnen het Masterplan van het kabinet om het hoofd te bieden aan de kredietcrisis blijkt de zorg niet buiten schot.

Volgens ACTIZ heeft de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg sinds 2003 ruim €700 miljoen ingeleverd. Nu moet er in het Masterplan €565 miljoen worden bezuingd n.b. becijfert de Branche Organisarie Zorg Verzekeraar Nederland dat in 2010 de Zorgkantoren met ruim €450 miljoen minder doen bij de inkopen AWBZ gefinancieerde zorg. Daarmee wordt de thuiszorg het hardst getroffen. Het is echter struisvogel politiek om het CIZ als bureaucratisch af te schilderen, terwijl het opgelegde ZZP indicatie systeem ten grondslag ligt van de werkwijze van dit orgaan.

Overheid: Zorgaanbieders en Zorgvragers hebben met z'n allen behoefte aan helderheid. In relatie op de toekomst AWBZ en de economische ontwikkeling (volgens het BB-systeem, Bos en Balkenende) moet ik helaas constateren dat iedereen als een Pilatus zijn handen in onschuld wil wassen.

Paige35BARTON

30 december 2011

I guess that to receive the <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a> from creditors you should have a great motivation. Nevertheless, one time I've got a commercial loan, just because I wanted to buy a car.

Top