ACTUEEL

Basisverzekering zorg kost gemiddeld 2100 euro

Verzekeraars hebben in 2010 gemiddeld 2100 euro per persoon uitgekeerd voor zorg die valt onder de basisverzekering. Vrouwen kwamen gemiddeld uit op 2200 euro aan zorgkosten, voor mannen lag dat bedrag 220 euro lager.

Dat vrouwen 'duurder' zijn, komt doordat zij kosten moeten maken als zij zwanger zijn, bijvoorbeeld de verloskundige of de kraamzorg. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die maandag bekend zijn gemaakt.

Ziekenhuiszorg

Mannen maken op hogere leeftijd meer kosten, omdat zij dan vaker in het ziekenhuis worden opgenomen. Ziekenhuiszorg is met 54 procent het grootste deel van de zorgkosten uit de basisverzekering. Medicijnen zijn goed voor 15 procent en geestelijke gezondsheidszorg van bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater staan voor 12 procent van de kosten. Ongeveer 6 procent van het uitgekeerde geld was voor een bezoek uit de huisarts.

Huishoudens met de laagste inkomens en mensen van niet-westerse afkomst declareren de meeste zorgkosten. De kosten van de laagste inkomensgroep liggen ongeveer 1,5 keer hoger dan die van de hoogste inkomens. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

12 maart 2013

Jammer dat niet zichtbaar wordt hoeveel de kosten van verpleegkundige hulp en verpleegkundig specialistische hulp bedragen. Ik schat dat bijna 4 miljard jaarlijks wordt uitgegeven aan verpleegkundig curatieve hulp. Overigens de 12 % ggz betreft ook vooral ggz-verpleegkundige, resp. Specialistisch ggz-verpleegkundige curatieve hulp. Het erkend deskundig indiceren alsook inhoudelijk aansturen zou de werkzaamheid ervan kunnen bevorderen.

Top