ACTUEEL

Armlastige patiënt mijdt zorg

Een groeiende groep patiënten met lage inkomens mijdt noodzakelijke zorg, omdat ze niet genoeg geld hebben. Dat meldt de NOS op basis van commentaar van huisartsen en apothekers uit achterstandswijken aan de NOS.

In Nederland wordt een huisartsbezoek volledig vergoed door de zorgverzekering, maar op een deel van de zorg die de huisarts voorschrijft geldt een eigen risico van 350 euro. Ook valt een deel van de noodzakelijke zorg buiten de basisverzekering.

Maagzuurremmer

Een veelgenoemd voorbeeld van medicijnen die niet meer altijd worden opgehaald bij de apotheker, is de maagzuurremmer. Maagzuurremmers kosten zo'n 12 euro bij de eerste voorschrijving. Het middel wordt onder andere voorgeschreven aan patiënten die een cocktail van medicijnen of pijnstillers slikken. Het beschermt de patiënten tegen maagbloedingen en -perforaties.

Laxeermiddel

Ook laxeermiddelen worden niet meer vergoed. Dergelijke middelen kosten per recept ongeveer vijf euro. Sommige huisartsen vertellen over patiënten die terminaal zijn en onnodig lijden, omdat ze de middelen niet kunnen betalen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 maart 2013

Eigen bijdragen zijn niet goed voor de chronisch zieke armen. Dat blijkt uit elk onderzoek.

Als de staat dan toch eigen bijdragen vraagt aan de chronisch zieken met lage inkomens (ook al compenseer je dat later), dan bedrijft het een luguber soort Darwinisme.

Anoniem

28 maart 2013

De ZV's hebben hun zin. Het kost ze nu inderdaad minder en hun winst neemt toe.
Totdat die patient over de toonbank de brufen oid koopt en niet de maagbeschermers ophaalt maar wel een maagbloeding krijgt.
Penny wise dus en pound foolish...

Roelofse

7 juni 2013

met een bijstands uitkering, reuma-epilepsie-diabeet-hoog cholesterol maagbeschermers door medicijnen
darm problomen ik kan nu de eigen bijdrage al niet betalen.
dan verhogen? ik wilde deze ziektes ook niet dus nu worden we een dubbel slachtoffer? van de ziekte en de regering laten ze ons maar eens helpen anders moeten we stoppen met de medicijnen en wat dan?

Top