ACTUEEL

Vakbond en Aafje ruziën over gemaakte afspraken

Vakbond AbvaKabo dreigt de Rotterdamse thuiszorgorganisatie Aafje opnieuw voor de rechter te dagen. De vakbond stelt dat Aafje zich niet aan de onlangs bij de rechter gemaakte afspraken houdt en het nieuwe personeel "wurgcontracten" aanbiedt.

Wim van den Hoorn van AbvaKabo zegt in een interview met RTV Rijnmond dat Aafje "onder druk en dreiging" de nieuwe contracten wil opleggen aan de werknemers. Deze zouden ongunstig zijn volgens Van den Hoorn, omdat Aafje binnen de salarisschaal 115 het aantal periodieken, gebaseerd op dienstjaren, naar beneden wil brengen. Daarmee gaat Aafje voorbij aan de gemaakte afspraken, aldus de vakbond.

Aafje weerspreekt dit. “In de gemaakte afspraken staat dat Aafje per 22 april contracten voor onbepaalde tijd aanbiedt aan de werknemers die ze overneemt van Faveo. Dit gebeurt tegen gelijkblijvende contractsomvang en tegen dezelfde cao-voorwaarden. Maar met uitzondering van de inschaling zoals ze die nu bij Faveo hebben”, zegt Constant van Schelven, voorzitter raad van bestuur van Aafje, tegen Skipr. Dit betekent volgens hem inderdaad dat een deel van de werknemers teruggaat in salaris, maar hiermee worden volgens hem geen afspraken geschonden. Dit deel van de afspraken is volgens hem tot heden onderbelicht gebleven in de media.

Nieuwe aanbesteding

Aafje heeft in Rotterdam de aanbestedingen gewonnen ten koste van Faveo die tot nu toe de grootste aanbieder is. Aafje gaat hierdoor met ingang van 22 april van 4.000 uur naar 22.000 uur thuishulp en -zorg per week. Faveo maakte eind november bekend dat ze als gevolg van het verlies van de aanbesteding zo’n 600 medewerkers moet ontslaan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top