ACTUEEL

OM vervolgt maagchirurg niet in alle gevallen

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in elk geval in drie zaken de voormalige maagchirurg Nick R. van het Scheper Ziekenhuis in Emmen niet vervolgen voor medische missers. Dat hebben enkele nabestaanden en ex-patiënten van R. maandag laten weten.

Uit het strafrechtelijk onderzoek naar de chirurg, dat ruim 3 jaar in beslag heeft genomen, is niet gebleken dat R. "noodzakelijkerwijs onzorgvuldig" heeft gehandeld, aldus het OM in een brief aan een vrouw uit Meppel die haar man in 2009 op de operatietafel verloor. Toen ontstond een complicatie die "helaas vaker voorkomt bij complexe maagverkleiningsoperaties", zo staat te lezen in de brief.

Aansprakelijkheid

Het Scheper Ziekenhuis heeft juist in deze zaak aansprakelijkheid erkend en een schadebedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Maar er is volgens het OM geen bewijs dat R. strafrechtelijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van de man.

Het Scheper Ziekenhuis ontsloeg de maagchirurg in 2009, na een intern onderzoek waaruit bleek dat bij veel maagverkleiningsoperaties fouten waren gemaakt en onzorgvuldig was gehandeld. Later werden 17 aangiftes tegen R. gedaan; in zes gevallen gaat het om nabestaanden van patiënten die na een maagverkleiningsoperatie zijn overleden en elf mensen die zeggen dat ze ernstig letsel hebben overgehouden na een operatie.

Strafrechtelijk onderzoek

In 2010 begon een strafrechtelijk onderzoek naar de chirurg. Het is nog onduidelijk of de overige aangiften dezelfde uitkomst hebben. Het OM en de politie geven dinsdag een informatiebijeenkomst voor nabestaanden en ex-patiënten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top