Tech

E-health programma EU maandag van start

Philips en het UMG gaan deelnemen aan het ACT-programma. Dit gaat onderzoeken welke organisatorische en structurele processen nodig zijn voor een grootschalige invoering van diensten op het gebied van zorgcoördinatie en e-health.

Samenwerking

Het ACT-programma (Advancing Care Coordination & Telehealth Deployment) wordt gefinancierd door de EU. Het is een samenwerking tussen zorgautoriteiten, bedrijven, universiteiten en ziekenhuizen. Vijf Europese regio’s (Baskenland en Catalonië in Spanje, de Nederlandse provincie Groningen, de Italiaanse regio Lombardije en Schotland) zullen ieder hun eigen systemen voor zorgcoördinatie en e-health voor patiënten met hartfalen, COPD en diabetes onderzoeken. De resultaten worden twee jaar lang bijgehouden en geanalyseerd om na te gaan welke processen, structuren en werkwijzen het meest effectief zijn.

Uitwisselen

De vijf regio’s zullen informatie en ervaringen uitwisselen zodat veelbelovende oplossingen verder kunnen worden verbeterd. De resultaten worden gepubliceerd zodat andere zorgautoriteiten hun eigen systemen voor zorgcoördinatie en zorgverlening op afstand kunnen ontwikkelen.

Bovengemiddelde vergrijzing

In Nederland is naast Philips de Rijks Universiteit Groningen/UMC Groningen partner van het onderzoek. “Noord Nederland loopt met een bovengemiddelde vergrijzing voor op andere delen van Nederland. Onze oriëntatie op wat wij Healthy Ageing noemen en de bevolkingssamenstelling maken dat deze regio uitermate geschikt is als pilot regio voor e-health in Nederland” zegt professor Erik Buskens, programmadirecteur Healthy Aging van het UMC Groningen.

Toenemende druk

Philips wil bijdragen aan een verandering in de gezondheidszorg door zinvolle en patiëntgerichte innovaties te ontwikkelen”, aldus Bas Verhoef, verantwoordelijk voor de regio Europa binnen Philips Healthcare. “Steeds meer mensen willen zorg op hun eigen voorwaarden, zonder al te veel verstoring van hun dagelijks leven. Door de zorg niet meer in het ziekenhuis maar in de thuisomgeving te verlenen, maken we dit mogelijk en kunnen we tevens beter omgaan met de toenemende druk op ons zorgstelsel als gevolg van vergrijzing en het stijgende aantal mensen met chronische aandoeningen.”

 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Winter

29 april 2013

Verfrissend te zien hoe de IT sector de weet in te spelen op de vrije markt en zodoende aan het bolwerk van de onaantastbaar geachte ziekenhuisbesturen en medische maatschappen een einde zal gaan maken.
Sanering is onontkoombaar willen we niet nog verder internationaal achterop raken. Sommige collegae kunnen wat mij betreft beter nu al opstappen zoals apothekers. Maar ook internisten en cardiologen en röntgenologen dienen zich aan de markt aan te passen en zich te richten naar de klant behoeften. Men vergeet nog te vaak dat zorg is oorlog!

Top