ACTUEEL

Vraag naar zware zorg stijgt fors

De vraag naar zware zorg voor chronische patiënten is de afgelopen 3 jaar met 50 procent gestegen. Dat meldt de Volkskrant vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens de krant schatten artsen de toestand van chronische patiënten ernstiger in om voor hen betaalde langdurige zorg te behouden.

118.000 patiënten

De verschuiving van patiënten met een lichte indicatie naar een zware blijkt volgens het dagblad uit cijfers van het Centrum indicatiestelling zorg en het College voor zorgverzekeringen. In 2012 maakten volgens die cijfers 118.000 patiënten aanspraak op zware zorg. Het aantal patiënten met een 'geringe zorgbehoefte' daalde juist.

Het CIZ, dat bepaalt wie in aanmerking komt voor zogeheten AWBZ-zorg, zegt dat er meer meespeelt dan een te zware inschatting door artsen alleen. “We hebben in Nederland al langere tijd te maken met vergrijzing en een cultuurwijziging. Mensen worden ouder en hebben op het einde van hun leven intensieve zorg nodig. Ook is het niet meer zo gebruikelijk om oma of een gehandicapt familielid in huis te verzorgen”, legt een woordvoerder uit.

Reactie CIZ

Een indicatie kan aangevraagd worden door de patiënt zelf, een mantelzorger of een zorgaanbieder. Het CIZ ziet geen reden om zorgaanbieders extra te gaan controleren op de waarheidsgetrouwheid van de indicaties. “Wij controleren al 25 procent van de indicaties. Dat is een heel grote steekproef. Als uit die controles blijkt dat er iets niet klopt, grijpen we natuurlijk in”, aldus de woordvoerder. Wat niet gecontroleerd wordt, zijn de gegevens die artsen aanleveren. “Wij gaan uit van de integriteit van de professional. Alleen als de aanvraag sterk afwijkt van wat we al weten van een patiënt, gaan we na of het klopt.”

ANBO niet verbaasd

Ouderenbond ANBO zegt niet verbaasd te zijn over de zwaardere indicatiestellingen. Hulpverleners zullen patiënten steeds vaker voor zwaardere zorg gaan voordragen, verwacht de club. Volgens de belangenbehartiger is de enige remedie hiervoor om de zorg thuis beter te organiseren, zodat mensen niet noodgedwongen naar een zorginstelling moeten en een zwaardere indicatie niet nodig is. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 mei 2013

Dit heeft volgens mij te maken met het eigen risico. Mensen gaan pas naar de specialist via de huisarts als het echt niet meer gaat. Dus door het eigen risico wordt het stukje preventieve zorg door de patiënt gemeden ivm de kosten die men niet kan of wil dragen en komt men gelijk in de zwaardere zorg terecht. Hier heeft men al geruime tijd en veelvuldig voor gewaarschuwd maar men ging en gaat nog steeds voor korte termijn bezuinigingen die op de langere termijn dus veel duurder zullen uitpakken.

Alberts

3 mei 2013

Verbaast me ook niet. Beleidsmakers lijken toch steeds weer te vergeten dat er patiënten zijn die tussen de kunstmatig aangegeven grenzen vallen en die met een te laag zzp niet geholpen zijn. Een paar extra vinkjes op een indicatieformulier zijn dan zo gezet.

Anoniem

5 mei 2013

Gelukkig zijn de tijden bijna voorbij dat plastische chirurgen 6 tieten op een dag verbouwden of orthopeden 20 skopieen. De wal keert het schip wel. Schippers je experiment van privatiseren is volkomen mislukt. Hoeveel ellende wil je nog meer op je 'geweten' hebben mens? Zelfs voor achter het aanrecht ben je te onnozel.

Top