ACTUEEL

Astmapatiënten roken stug door

Een kwart van de Nederlandse astmapatiënten (27 procent) rookt. Dit percentage komt overeen met het gemiddelde aantal rokers onder de Nederlandse bevolking als geheel.

Het rokerspercentage komt naar voren uit onderzoek van farmaceutisch bedrijf Mundipharma onder 8000 astmapatiënten in elf Europese landen. Aan het onderzoek hebben 855 Nederlandse astmapatiënten meegedaan. Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste mensen met astma zichzelf niet als patiënt beschouwen en als “normale” mensen willen leven. Verder vindt driekwart dat ze de aandoening goed onder controle heeft. Toch geeft bijna de helft van de Nederlanders aan ademhalingsklachten te hebben of benauwd te zijn na lichte inspanning. Acht van de tien astmapatiënten hebben één of meerdere dagen per week last van hun astma, zes van de tien voelen zich door hun astma op één of andere manier belemmerd.  

Ontkennen

“Mensen met astma neigen er toe hun symptomen te ontkennen”, zegt longarts René Aalbers van het Martini Ziekenhuis in Groningen. De hinder die astmapatiënten in het dagelijkse leven ondervinden, kan volgens Mundipharma voor een belangrijk deel voorkomen worden door een combinatie van de juiste medicijnen, de discipline in toediening en het vermijden van extra belastend gedrag zoals roken.

Verergeren

Volgens Aalbers ligt het antwoord niet uitsluitend in het gebruik van luchtwegverwijders. Die kunnen uiteindelijk de klachten zelfs verergeren. Opvallend is dat Nederlandse patiënten hun inhalators of “pufje” vaker gebruiken dan andere Europese patiënten: bijna 4,5 keer per week tegen drie keer per week gemiddeld in Europa.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 mei 2013

Verplicht, maar ook betaald laten stoppen met roken. Bij weigering de behandeling stoppen. Zo brengen we de zorgkosten al bij de bron omlaag, door een grote oorzaak weg te nemen. Oorzaak weg: gevolg blijft uit.

Anoniem

10 mei 2013

De longen zijn al vaak 'op', het roken wordt vaak gezien als het enige dat de patiënt nog heeft... Vaak in een scootmobiel met zuurstoftankje...
De patienten moet beter en langer voorgelicht worden, ook om hen te wijzen op de beperkingen als zij opklimmen in de GOLD-klasses...

Top