ACTUEEL

CZ gaat zelf stomazakjes inkopen

Er moet een einde komen aan de hoge winstmarges op medische hulpmiddelen, zoals stomazakjes en orthopedisch schoeisel. Dat zegt zorgverzekeraar CZ vrijdag. Volgens de verzekeraar lopen de prijzen de spuigaten uit als gevolg van dure tussenhandel.

Als voorbeeld noemt CZ stomazakjes. Die worden in Nederland gedeclareerd voor 4 euro per stuk. De zorgverzekeraar liet ze in China maken voor 17 cent per stuk. "We willen niet onze eigen stomazakjes importeren. Maar als niemand in de hulpmiddelenbranche met de prijs omlaag wil, dan zou dat wel een optie zijn'', zegt een woordvoerster van de verzekeraar.

Kwaliteit

Volgens Roel van Run, directeur van Nefemed, de belangenorganisatie voor de medische hulpmiddelenindustrie, is een stomazakje 'veel meer dan plastic boterhamzakje'. "Er zijn grote verschillen in kwaliteit en techniek. Vier euro is bovendien de brutoprijs, verzekeraars betalen veel minder." Als CZ zelf zou gaan importeren, is de patiënt daarvan de dupe, vindt hij. In Nederland hebben ruim 32.000 mensen een kunstmatige uitgang voor maag of darm.

Schoeisel

CZ denkt jaarlijks ook tien miljoen euro te kunnen bezuinigen op orthopedisch schoeisel. "Daar zit een verschrikkelijk grote marge op, waar een paar mensen enorm rijk van worden", stelt CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren in dagblad Trouw. "Bijna al het orthopedisch schoeisel komt van één Nederlandse fabrikant op de Filippijnen." (Skipr/ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Alberts

31 mei 2013

Een zorgverzekeraar is er toch niet om spullen in te kopen, die moet Zorg inkopen. Als CZ dit mag doen waar houdt het dan op? En gaan ze dan niet nog meer risico lopen met gemeenschapsgeld?
Principieel is dit een ontwikkeling die in de gaten dient te worden gehouden!

Schulte

31 mei 2013

@ Alberts. De zorgverzekeraars willen deze taak niet maar zien dat gemeenschapsgeld ten onrechte verdwijnt in de zakken van enkelen die daarvoor (vrijwel) geen toegevoegde waarde leveren. En als zij niet meewerken dan zit er soms niets anders op.

Vroeger woonden de apothekers in huizen die nu 6-9 ton waard zouden zijn. En waarvoor? Dozen schuiven. De zorgverzekeraars hebben dit hard aangepakt en daardoor zijn de farmaciekosten nu flink gedaald. Dat lijkt mij een geweldig succes dat naar meer smaakt.

Mr. R. M. Dalmijn

1 juni 2013

Schulte geeft een aardig kijkje in zijn volstrekt afwezige kennis van de farmacie en de collega zorgverleners. Ware de waanzin niet zo grotesk ; het zou een belediging zijn. Even zo boeiend de relatie met de prijs van gestapelde stenen. Misschien wordt het tijd dat opinie vormers zich realiseren dat wij in een genadeloos tempo de beste opleiding farmacie in de EU en daarmee de openbare apotheker aan het minimaliseren zijn. En dat alleen op basis van jaloezie ??

Top