ACTUEEL

Klinieken willen voorrang bij zorgverzekeraar

Klinieken willen voorrang op traditionele ziekenhuizen bij de inkoop van zorg door zorgverzekeraars. Volgens Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) kan op die manier 1 miljard euro worden bespaard op de zorg. Dat liet ZKN woensdag weten.

Volgens de brancheorganisatie sluiten zorgverzekeraars eerst contracten af met ziekenhuizen en kijken ze daarna pas naar de zelfstandige klinieken. Daardoor wordt 'maar' 4 procent van de zorg ingekocht bij klinieken. Ten onrechte, want klinieken leveren goedkopere zorg doordat ze gespecialiseerd zijn en dus efficiënter, zegt ZKN. Bovendien zijn volgens de organisatie patiënten tevredener over de zelfstandige klinieken, aldus ZKN.

Preferentiebeleid

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat in een reactie weten zeker de toegevoegde waarde van de zelfstandige klinieken te zien maar niets te voelen voor een preferentiebeleid. Wel krijgen de klinieken volgens een woordvoerder van de zorgverzekeraars steeds meer aandacht. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Langendijk

5 juni 2013

Zolang de kans 2 maal zo groot is om geopereerd te worden in een zelfstandige kliniek is het nog maar de vraag of zij goedkoper zijn. Zie België waar het aantal verrichtingen per dokter 30% hoger ligt dan in NL. Beter zou zijn om te laten zien hoeveel patiënten je behandeld met een bepaalde diagnose en wat het kost. Dan hebben we het nog niet gehad over ASA 2+ en 3 patiënten. Die komen er niet in. " u moet maar naar uw plaatselijke ziekenhuis". Of alles of niets behandelen, anders is het een schijnbare doelmatigheid en efficiëntie. Het aantal zelfstandige klinieken die alles behandelen is echter op de vingers van een hand te tellen.

Van Eyck

6 juni 2013

Bij de ZKN zijn priveklinieken aangesloten. MIjn inziens valt dit bericht dan ook onder de categorie: "Preken voor je eigen parochie".

En zoals Langedijk in zijn reactie terecht stelt: [quote] Het aantal zelfstandige klinieken die alles behandelen is echter op de vingers van een hand te tellen [ einde quote]

Ik zou bijna denken dat deze enkele klinieken een behoorlijke vinger in de pap bij ZKN hebben.

Anoniem

7 juni 2013

Uit ervaring kan ik vertellen dat de geleverde zorg in prive klinieken wel goedkoper is maar niet het niveau heeft van de reguliere ziekenhuizen. In onze privekliniek werden door een orthopeed veel eigen mensen behandeld maar van die allen is uiteindelijk niemand genezen van de kwaal waarvoor de ingreep bedoeld was. Wat is dan nog goedkoper werken?

En deze verhalen bereiken me steeds meer.

Het kan ook geen kwaad nog maar eens goed de omzet uit te filteren die collegae maken in prive klinieken en hun basis ziekenhuis. Er zijn daar heel wat minder ethische beschouwingen over te houden maar iedereen verdient er flink aan dus men zwijgt uit respekt voor andermans min of meer illegale inkomsten uit welbegrepen eigenbelang.
In ziekenhuizen is ook de collegiale toetsing optimaal.
Bovendien is het al voorgekomen dat een patient in een prive kliniek door te weinig expertise van de solistisch optredende specialist ( financiën!) amper nog gered kon worden.
Er zijn al onnodge doden gevallen in prive klinieken en de veiligheid en controle staan onder druk.
Het is niet goed om specialisten hun door de maatschappij betaalde opleiding nu te zien gebruiken voor eigen gewin. In de landen om ons heen vraagt de maatschappij terecht grotere offers van speiclaisten die wel zo minder collegiaal zijn de krenten uit de pap voor hun neus weg te snijden.
Er is een mentaliteitsverandering nodig over het vergoedingsstelsel en de verzekeraars doen er goed aan niet met Wiegel mee te gaan in de waan van de privatisering.

Echte dokters hebben een roeping en zijn gedreven. Maar nu zijn de meeste dokters vaardiger met de spreadsheet dan met hun mes. Schippers moet alle prive activiteit aan strenge wetgeving onderwerpen willen we niet nog verder afglijden en ons als VVD volkomen ongeloofwaardig maken!

Top