ACTUEEL

NPCF start meldactie medicijnen

Patiëntenfederatie NPCF start een meldactie naar ervaringen van patiënten met de verstrekking van medicijnen. Een van de onderwerpen waarover mensen bevraagd worden, is hun ervaring met het preferentiebeleid.

Meldactie nodig

De patiëntenfederatie wil in beeld brengen waar mensen die medicijnen gebruiken met het preferentiebeleid tegenaan lopen, hoe het contact met de apotheek is en of ze goed begeleid worden. Directeur Wilna Wind vindt een meldactie hard nodig: "We krijgen signalen dat patiënten van het kastje naar de muur worden gestuurd. Bijvoorbeeld als het medicijn dat ze altijd gebruikten, niet meer wordt vergoed."

Aanpassing nodig
In een brief aan de Tweede Kamer pleitte patiëntenfederatie NPCF onlangs al voor aanpassing van het preferentiebeleid. "Onnodige wisselingen, onduidelijkheden met betrekking tot het hanteren en opvolgen van het begrip 'medische noodzaak' leidt tot veel frustratie en last voor patiënten. Maar ook tot gezondheidsschade, bijvoorbeeld door een slechtere therapietrouw vanwege onnodige wisselingen van medicijnen of het überhaupt wisselen bij kwetsbare patiënten."


 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Stiekema

18 juni 2013

Hallo mensen van de Federatie,.Leuk initiatief een meldactie, maar waar zie je de reacties? Ben hier op Texel met steun van de lokale ANBO (Ouderen) al meer dan een jaar bezig om met de enige apotheker op het eiland tot openheid te komen en afspraken te maken, daar ik binnen 1 jaar 2x van een ander merk medicijn door deze apotheker (lees verzekeringsmaatschappij) ben voorzien. Beiden medicijnen hadden heftige bijverschijnselen. Nu weigert zelfs het artsen-collectief hier op het eiland een discussie met als reden het landelijke referentiebeleid. Beiden keren dat ik na de eerste eerste verwisseling bij de huisarts kwam was er geen diagnose te stellen, Uiteindelijk ben ik zelf gewoon gestopt met dat medicijn en waren de klachten gelijk over. Bij beklag bij deze enige lokale apotheker heb ik uit kwaadheid het toedienen van ziekmakende (vul)stoffen legaal vergiftigen genoemd en gedreigd tot een oproep in de lokale krant, omdat dit volgens mij veel vaker voorkomt dan dat men vermoed. Volgens ook een kant van de artsen kwam het bericht dat het preferentiebeleid inmiddels eigenlijk overbodig zou zijn omdat het prijsverschil niet meer dan 6 cent zou bedragen. Zelf heb ik met de kosten in b.v. Portugal andere ervaringen, dus ik ben blij dat ze naar 10 in plaats van de 4 omliggende landen gaan kijken. Ik heb het gevoel dat ik met zichzelf tegensprekende partijen heb te maken die geen oplossing willen. Het wordt helemaal zorgwekkend als de huisartsen aan de verkeerde kant dreigen te gaan staan. En ik heb geen zin in een wereld te leven met het idee dat een verzekering of ik zelf op de stoel van de huisarts moet gaan zitten.
Hoe kom ik ooit door deze muur van onwil?
Vriendelijke groeten Ed Stiekema
tel 0222 313476

Anoniem

19 juni 2013

Er past toch bijzonder veel tekst in de reacties. Opmerkelijk!

Hoose-jansen

1 juli 2013

Vervelend steeds andere merken te ontvangen. Bovendien anders van vorm of kleur. Bij meerdere medicijnen is dat heel lastig.

Top