ACTUEEL

Thuiszorg mag geen alfahulpen aanbieden

De Eerste Kamer is akkoord met de wetswijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het is voor thuiszorginstellingen niet meer mogelijk om huishoudelijke hulp via een alfahulp aan te bieden.

Gevolgen wetswijziging

Veel mensen die thuiszorg nodig hebben, zitten niet te wachten op de alfahulpen omdat ze dan formeel werkgever worden. Dat is door de wetswijziging niet meer aan de orde. Cliënten die wel een alfahulp willen, moeten voor een ‘voorziening anders dan in natura’ kiezen. De gemeente geeft hen een bedrag waarmee zij zelf hulp kunnen regelen. Door de wetswijziging kunnen thuiszorginstellingen hun medewerkers niet dwingen over te stappen naar een alfahulpconstructie. Daarnaast moeten nieuw gegunde thuiszorgaanbieders in overleg treden met aanbieders die geen thuiszorg meer mogen leveren. Dit om eventueel personeel over te nemen.

De wet zal naar verwachting in werking treden op 1 januari 2010. De overlegbepaling tussen oude en nieuwe thuiszorgaanbieders treedt in werking op de dag na publicatie van de wet in het Staatsblad.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Koopman

10 juli 2009

Eerst krijgen we te horen, dat mensen met een PGB voor huishoudelijke verzorging in plaats van zorg in natura, niet in aanmerking komen voor de WTCG.

En daarna horen we, dat alfahulp verdwijnt en dat je daar een PGB voor moet aanvaarden óf hh2.

Bij hh2 wordt meestal de eis gesteld, dat mensen fysiek aanwezig moeten zijn als de hulp komt. Erg lastig voor mensen met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of gedeeltelijke WAO en een parttimebaan.

hh2 wordt in de meeste gevallen ook alleen verstrekt als cliënt niet in staat is om eigen huishouden te organiseren. Veel kans dus, dat mensen geen recht blijken te hebben op hh2.

Als zij geen medicijnen uit de beroemde lijst hebben én hun alfahulp kwijt raken, vallen ze dus buiten de boot bij de wtcg.

Weer een voorbeeld van regels bedenken zonder de consequenties helemaal te overzien.

Anonym

3 november 2009

fijn voor de alfahulp....het loon gaat omlaag nou dat is nou echt een topper toch???ik denk dat de bedenkers van dit alles een aantal steekjes los hebben zitten!!!

Top