HRM

Thuishulpen Sensire plannen nieuwe actie

De thuishulpen van het Achterhoekse Sensire plannen een nieuwe actie tegen het ontslag van 1100 medewerkers. Dat liet Abvakabo-bestuurder Lilian Marijnissen maandag weten nadat staatssecretaris Martin van Rijn een actiebijeenkomst voor het Sensire-hoofdkantoor in Varsseveld had bijgewoond.

Marijnissen vond het bezoek “teleurstellend”. De medewerksters wilden dat het ontslag van tafel zou worden geveegd, maar daar kon Van Rijn niet voor zorgen. “Volgens hem kon de meerderheid van de mensen aan het werk blijven, maar het is natuurlijk de vraag onder welke voorwaarden zij dan op hun eigen baan moeten solliciteren", aldus Marijnissen. Ook is ze bezorgd over de ontslagvergunning die Sensire al heeft gekregen van het UWV. “Daarmee kan het personeel elke dag op straat worden gezet.”

Nieuwe actie

De bestuurder laat weten dat de actievoerders de hele week in 'ploegendiensten' in kleine groepjes “kantoor blijven houden” voor het hoofdkantoor en voorbereidingen zullen treffen voor een nieuwe actie die volgende week zal plaatsvinden. Hoe die eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet besloten of een ploegje actievoerders vannacht voor het hoofdkantoor blijft slapen.

Martin van Rijn

Van Rijn beloofde dat de medewerkers voor november weten waar ze aan toe zijn. Hij liet weten dat gemeenten haast maken met de aanbesteding, dat ze cao-afspraken voor de lonen nakomen en dat de relatie cliënt-thuishulp zo veel mogelijk intact blijft.

Volgens de staatssecretaris is volgend jaar een vergelijkbaar aantal thuishulpen nodig en is daar budget voor. Vanaf 2015 verandert dat door bezuinigingen. Van Rijn riep de partijen op nu al aan de lange termijn te denken.

Nieuwe constructie

Wethouder Leo Scharenborg (gemeente Berkelland) zei namens de zeven gemeenten dat met 15 zorgaanbieders wordt gesproken. Voor 1 november moet duidelijk zijn welke aanbieders de zorg voortzetten. In een nieuwe constructie zou dat nog steeds Sensire zelf kunnen zijn. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Klinge

28 augustus 2013

De dames Kant en Leyten, hebben er zo hard voor gewerkt.om de aanbestedingen er af te krijgen.
Het is ook door de eerste kamer goedgekeurd.
En wat doen de gemeenten, gewoon doorgaan met die aanbestedingen.
Volgens mij zitten ze daar in Den Haag onzin te verkopen, wetten een wassen neus.
Wat een flauewkul.

Top