ACTUEEL

Babysterfte hoger in achterstandswijk

In de Rotterdamse wijk Charlois is de babysterfte bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat de sterftecijfers per wijk sterk verschillen.

Slechte score in Europa

Op de duizend baby’s overlijden vijftien tot negentien baby's in Charlois. Landelijk is dat tien op de duizend. Andere studies wijzen uit dat Nederland het op de Europese ranglijst slecht doet. Alleen in Frankrijk en Letland is het sterftecijfer hoger.

Rotterdam boven landelijk gemiddelde

Onderzoekers hebben dinsdag bekend gemaakt dat in Rotterdam jaarlijks ongeveer honderd van de negenduizend baby's overlijden. Dat is iets boven het landelijk gemiddelde. Daarnaast heeft één op de zes kinderen problemen, zoals een laag geboortegewicht, een afwijking of een te vroege geboorte. Het onderzoek toont aan dat de sterfte hoger ligt in achterstandswijken. Niet alleen de gezondheid van de moeder speelt een rol, maar ook huisvesting, armoede en schulden, zeggen de onderzoekers.

Grote kans op succes

Voor wethouder Jantine Kriens (PvdA, Volksgezondheid) betekenen de grote verschillen tussen de wijken dat er mogelijkheden zijn tot verbetering. “Er zijn factoren die we kunnen beïnvloeden. Dat maakt de kans op een succesvolle aanpak groot.”

Actieplan vermindering babysterfte

In vergelijking met andere grote steden en de rest van Nederland heeft Rotterdam de meeste ongunstige zwangerschapsuitkomsten, inclusief perinatale sterfte. Een Rotterdams plan tegen babysterfte leidde in 2008 tot het programma Klaar voor een Kind, dat zich richt op verbetering van de begeleiding voor en tijdens de zwangerschap.

Klink maakt meer geld vrij

Eén van de maatregelen die minister Ab Klink heeft genomen om de babysterfte terug te dringen, is het verhogen van de vergoeding van verloskundigen die in achterstandswijken werken. Ook is er extra geld beschikbaar om de verloskundigen veiliger te laten werken en worden kraamverzorgenden versneld opgeleid om bestaande tekorten te bestrijden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top