ACTUEEL

VWS stelt strengere eisen aan zorgbestuurders

De eisen aan zorgbestuurders worden strenger. Ze moeten bij hun aantreden een Verklaring omtrent het gedrag (een bewijs van goed gedrag) overleggen. Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS hebben dat donderdag bekendgemaakt.

Ze nemen de maatregel na diverse incidenten met zorgbestuurders. Bij onder meer het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam raakten bestuurders in opspraak. Hetzelfde gebeurde bij de zorginstelling Novo.

Toets

Schippers en Van Rijn kondigen verder aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij nieuwe zorgaanbieders een toets gaat uitvoeren om te zien of ze aan de eisen voldoen. Ook krijgen cliënten meer inspraak in het beleid van een zorgaanbieder. Kwalitatief goede en betaalbare zorg moet voor iedere Nederlander bereikbaar zijn, aldus Schippers en Van Rijn. Hun departement is het eerste dat plannen voor goed bestuur presenteert. Als zorgbestuurders en toezichthouders falen, kan dat funest zijn voor de kwaliteit van de zorg, stellen ze. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

jong

20 september 2013

De verklaring omtrent gedrag zegt alleen iets over eerdere justitie contacten of veroordelingen die iemand eventueel gehad zou hebben. het zegt niets over eventueel bestuurlijk onvermogen of aanwezige hebberigheid. de logica of winst van deze maatregel is me daarmee nog niet duidelijk.

Top