ACTUEEL

Donner zet Wajongers aan het werk

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil meer aandacht voor wat een gehandicapte jongere nog wel kan. Per 1 januari 2010 is de uitkering voor gehandicapte jongeren, de Wajong, geen vanzelfsprekendheid meer. Dat stelt Donner in een interview met het AD.

Uitkering geen automatisme

Donner: “De uitkering als automatisme verdwijnt, maar in plaats daarvan kijken we voortaan naar wat een jongere nog wél kan. Die capaciteit moeten we benutten; omdat we dat als maatschappij nodig vinden, maar vooral omdat de jongeren het zelf willen. Steeds hoor ik weer van ze dat ze mee willen doen, dat ze ook aan de slag willen.” In 2008 waren er 178.000 uitkeringen aan Wajongers, goed voor bijna 1,9 miljard euro. In 2003 werd 1,3 miljard euro uitgekeerd. De toename wordt veroorzaakt doordat leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs in de Wajong terecht komen. Daarnaast maken mensen de overstap van de bijstand naar de Wajong en worden autisme en ADHD tegenwoordig beter herkend. 

Voldoende mogelijkheden

De minister wil gehandicapte jongeren niet bij voorbaat uitsluiten van werk. Hij denkt dat er voldoende mogelijkheden voor hen zijn, alhoewel één op de drie gehandicapte jongeren nooit echt zal kunnen werken. Donner in het AD: “We zijn in de loop der jaren door de economische vooruitgang en de stijging van de lonen het werk kwijtgeraakt dat vroeger al door deze mensen werd gedaan. Eenvoudig schoonmaakwerk, de hulp in de winkel, de jongen die in het ziekenhuis de was rondbrengt. Dát werk.”

Soort handicap onbekend

Volgens Donner doet de ‘Wajong-stempel’ de jongeren geen goed. De stempel zegt niets over het soort handicap van de jongere.  Tot nu toe werd de handicap nergens bijgehouden wat de bemiddeling bemoeilijkte. Werkgevers denken dat deze werknemers nog meer tijd en geld kosten en weinig opleveren.  Veel handicaps vormen niet per definitie een belemmering en aanpassingen om het werk mogelijk te maken hoeven werkgevers niet allemaal zelf te betalen.

Ondersteuning voor Wajongers en werkgevers

De minister heeft dinsdag 14 juli de Tweede Kamer een plan voorgelegd om de gehandicapte jongeren makkelijker aan een baan te laten komen. Zo wil Donner scholieren een jobcoach geven en bedrijven ondersteuning bieden bij het in dienst nemen van gehandicapten. Volgens Donner wacht Nederland een cultuuromslag. “Ik wil er aan werken dat iedereen, ook de jongeren zelf, inziet dat werken, dat meedoen, echt van belang is. Albert Heijn en Super de Boer zetten zich daar voor in. In elk Albert Heijnfiliaal werkt binnenkort een jongere met een handicap en het Slotervaartziekenhuis steekt ook de nek uit”.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

16 juli 2009

dit kan een goede opstap zijn naar een herintichting van de sociale zekerheid. het is voor de meeste wajongers niet alleen belangrijk zich financieel te kunnen redden, maar ook zich te ontplooien in studie en werk.

daarom moeten hun initiatieven om een eigen inkomen te verwerven worden beloond met extra financiële ruimte en niet gestraft met een korting op hun uitkering die de verdienste ongedaan maakt. dit kan worden geregeld door de wajong-uitkering in het toeslagensysteem van de loon- en inkomstenbelasting onder te brengen. naarmate een wajonger er in slaagt meer inkomsten te verwerven - meer zelf te verdienen - krijgt hij niet alleen meer financiële levensruimte, maar wordt ook minder afhankelijk van de uitkering.

een herinrichting van de wajong in deze richting kan tevens de opmaat zijn naar een nieuw stelsel in plaats van de bijstand.

Top