ACTUEEL

Ziekenhuizen maken verlies op derivaten

Ziekenhuizen maken verlies op derivaten

Algemene ziekenhuizen maken verlies op hun derivaten. Dat meldt het Parool op basis van onderzoek van accountantskantoor BDO.

In totaal staan algemene ziekenhuizen voor 350 miljoen euro in het rood omdat ze leningen afdekken met derivaten. Met die derivaten zetten ze de rente voor langere periode vast. Die vast rente pakt negatief uit nu de rente al tijden zeer laag is.

2,6 miljard

Uit het onderzoek van BDO blijkt dat 87 ziekenhuizen derivatencontracten hebben gesloten. In totaal bezitten 34 ziekenhuizen derivaten die nu een negatieve marktwaarde hebben. De totale marktwaarde van de derivaten is 2,6 miljard euro.

Meander MC

De ziekenhuizen met de grootste verliezen zijn het Meander Medisch Centrum (45,5 miljoen euro verlies), het Jeroen Bosch Ziekenhuis (44 miljoen euro verlies) en het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein (40 miljoen euro verlies).

Geen alarm

De onderzoekers relativeren in het Parool hun bevindingen. Ze stellen dat er geen reden is om alarm te slaan zolang ziekenhuizen in staat zijn om aan hun verplichtingen te voldoen. Er kunnen wel problemen ontstaan als de bank waar de derivatencontracten zijn afgesloten failliet gaat. Bovendien wordt de waarde van de derivaten meegewogen als het ziekenhuis nieuwe leningen wil aangaan.

Verbod

Minister Schippers van Volksgezondheid kondigde vorig jaar aan zorginstellingen te willen verbieden risicovolle derivaten aan te kopen. De minister denkt hierbij met name aan producten die voor acute liquiditeitsproblemen kunnen zorgen, zoals 'margin calls' met bijstortverplichtingen.

Waarborgfonds

De minister reageerde daarmee destijds op een onderzoek van het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) onder een kleine vierhonderd zorginstellingen. Daaruit bleek dat bijna één op de vijf zorgconcerns derivaten gebruiken om bijvoorbeeld renterisico’s af te dekken.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 november 2013

De "waarde" van derivaten wereldwijd is momenteel 10x groter dan de totale "waarde" van het "echte" geld. Ofwel het is een enorme zeepbel die men aan het opblazen is. Bijvoorbeeld: de duitse bank heeft momenteel 70.000 miljard euro aan derivaten uitstaan. Dat is ruim 20x het BNP van duitsland = ofwel een financiële tijdbommen. Veel economen noemen derivaten daarom ook bommen.

Gewoon totaal verbieden Schippers en niet dralen. Weg met die bancaire zeepbellen en iedereen die er nog in handelt anoniem aangeven!

Anoniem

27 november 2013

Vandaar dat er al over ontslagen wordt gesproken bij Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein?
Het geld moet natuurlijk 'betaald' worden door de loonslaven en nooit eens door dokters en RvB of RvT.

Anoniem

28 november 2013

Het artikel verteld maar de halve waarheid en bevat cruciale onjuistheden.
Het is geen verlies, dat als eerste.

De rente wordt door het derivaat omgezet naar een vast rentepercentage en dat is juist risico indekken. En niet gokken op een lage rente!

Particulieren met een vaste hypotheek rente van 10 jaar betalen nu ook meer dan de variabele rente. Deze betalen iedere maand teveel rente. Is dit dom? Nee. Je wilt weten hoeveel lasten je ieder jaar hebt.
Dus ook bedrijven willen weten wat de rente voor de komende jaren is.

Zijn er andere manieren. Ja zeker, maar die hebben een hogere rente en zijn dus duurder.

Blijkbaar is het makkelijk om zorginstellingen op de korrel te nemen in de media.

Top