ACTUEEL

OM eist 6 jaar cel tegen ex-neuroloog Jansen

De omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen moet 6 jaar de cel in. Dat eiste het Openbaar Ministerie dinsdag voor de rechtbank in Almelo. De aanklager wil ook dat Jansen (68) nog voor het vonnis wordt vastgezet, omdat hij misschien zou kunnen vluchten. Jansen woont momenteel in Duitsland.

Oud-patiënten reageerden dinsdag opgelucht en waren tot tranen toe geroerd door de eis. ,,Dit is genoegdoening'', zei slachtoffer Freddy de Haan buiten de rechtszaal. Een vrouw pakte hem bij de armen. "Ik dacht dat hij gewoon op vrije voeten zou blijven", zei ze in tranen.

Zelfmoord

De zaak tegen Jansen wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. Jarenlang was hij neuroloog in het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Daar zou hij veel verkeerde diagnoses hebben gesteld. Zijn patiënten moesten zware medicijnen slikken en liepen daar soms blijvende schade door op. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek. Jansen had haar - ten onrechte - verteld dat ze de ziekte van Alzheimer had.

Jansen is voor 21 zaken aangeklaagd. Daarbij gaat het niet alleen om de foute diagnoses en de gevolgen daarvan. Ook zou hij receptenblokken hebben gestolen, valsheid in geschrifte hebben gepleegd en 88.000 euro hebben verduisterd. Het OM vindt alle aanklachten bewezen.

Doorgeslagen

Jansen zelf is totaal verslagen door de eis, zei zijn advocaat. Die noemde de gevraagde straf veel te zwaar en "helemaal doorgeslagen". Dat het Openbaar Ministerie Jansen vluchtgevaarlijk noemt, vindt de advocaat heel apart.

Slachtoffer De Haan is vooral blij met het verzoek om Jansen nog voor het vonnis vast te zetten. "Ik sta hier toch versteld van", zei de oud-rechercheur. Hij heeft de neuroloog eerder vergeleken met een boer die zijn vee niet goed verzorgt. "Die boer komt meteen achter de tralies. Meneer Jansen heeft nog geen dag vastgezeten."

Prettig gevoel

Ineke Damink diende in 2000 als eerste oud-patiënt een klacht in tegen Jansen. Ze kreeg van hem de diagnose alzheimer te horen, maar haar apotheker kreeg argwaan toen hij het recept onder ogen kreeg. Damink heeft 'een prettig gevoel' na het horen van de eis. "We hebben hem", was het eerste dat ze tegen haar man zei. "Dit is zo lang een deel van ons leven geweest."

Volgende week maandag komt de advocaat van Jansen aan het woord. Hij zal dan reageren op de eis. In februari doen de rechters uitspraak.

Lees de hele berichtgeving over het proces tegen Ernst Jansen in het dossier op Skipr.

------

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top