HRM

Vakbonden kritisch over ontslagronde Achmea

De vakbonden maken zich zorgen over de komende reorganisatie bij Achmea. CNV Dienstenbond vindt dat de reorganisatie bij Achmea op een laat moment is ingezet. Daardoor hebben medewerkers volgens de vakbond minder tijd om ander werk te vinden. Vakorganisatie De Unie wil dat het huidige sociaal plan dat nog stamt uit 2009 toen de vorige reorganisatie aangekondigd werd, verlengd wordt.

Vakorganisatie De Unie wil dat het sociaal plan van verzekeraar Achmea doorloopt tot na 30 juni 2014. Ook medewerkers die na die datum bij Achmea weg moeten, moeten op het plan kunnen terugvallen. De vakbond voor middelbaar en hoger personeel is "onaangenaam verrast" dat de verzekeraar niet "op voorhand bereid is" ervoor te zorgen dat dit plan ook geldt voor iedereen die na die datum boventallig is. Dat zegt bestuurder Inge de Vries van De Unie woensdag.

Volgens De Unie schrapt Achmea 4000 arbeidsplaatsen "vanwege verdergaande automatisering en kostenreductie". De Vries zegt rekening te houden met gedwongen ontslagen. "Reden te meer voor Achmea om waar te maken dat zij de meest vertrouwde werkgever willen zijn. Dat hoort erbij als je de meest vertrouwde verzekeraar wilt zijn, dan verzeker je ook je eigen personeel tegen werkloosheid. Daarom vraagt De Unie aan Achmea om het huidige sociaal plan door te trekken", aldus De Vries.

Te laat

Het CNV vindt dat de raad van bestuur van Achmea al veel eerder het signaal af had kunnen geven dat het deze kant op zou gaan. De zeer forse ingreep is het gevolg van een doorgaande digitalisering van de diensten die Achmea aanbiedt, constateerde CNV Dienstenbond woensdag. "Hoewel deze ontwikkeling al jaren aan de gang is, hakt het bedrijf pas nu de knoop door en gaat in relatief korte tijd fors krimpen. De medewerkers dreigen hier nu de dupe van te worden".

Interne herplaatsing

Vakbond FNV Finance acht de kans klein dat er bij de reorganisatie van Achmea, waarbij 4000 banen worden geschrapt, veel mensen intern herplaatst kunnen worden. "Gezien de weg die Achmea inslaat en de krimp in de financiële sector is de kans op interne herplaatsing gering. FNV Finance blijft met kritische blik de invulling en uitwerking van de aangekondigde banenreductie volgen", zegt Karin Heynsdijk, bestuurder bij de vakbond. Volgens haar verdwijnen de banen "in heel de organisatie, op alle functieniveaus". (ANP/Skipr)

------

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top