ACTUEEL

Kabinet legt abortusboot aan wal

De abortusboot van Women on Waves (WoW) vaart voorlopig niet uit, omdat de medewerkers van de organisatie door nieuwe Nederlandse regelgeving strafvervolging riskeren. Dat heeft abortusarts en directeur Rebecca Gomperts van WoW zaterdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. WoW zet zich wereldwijd in om ongewenste zwangerschap en onveilige abortus te voorkomen.

Overtijdbehandeling strafbaar

De ministerraad heeft in mei de regeling voor zwangerschapsafbreking aangepast. De overtijdbehandeling is daardoor mogelijk onder de strafwet komen te vallen. Op de abortusboot verstrekte WoW tot nu toe de pil voor overtijdbehandeling op grond van een brief van toenmalig minister Els Borst van VWS, met als strekking dat de behandeling op de abortusboot niet op wettelijke bezwaren stuit.

Illegaal handelen

Door de nieuwe regelgeving lopen de medewerkers nu het risico op vervolging, omdat de boot vaart onder Nederlandse vlag. Dat zou betekenen dat de medewerkers illegaal handelen, omdat het Nederlandse recht van toepassing is. Ook als het schip zich in internationale wateren bevindt, aldus Gomperts.

Juridische stappen tegen VWS

WoW is van plan juridische stappen te nemen tegen de nieuwe regels. “Wij zijn in overleg met advocaten over een rechtszaak tegen de staat”, zei Gomperts. In afwachting van een rechterlijke uitspraak heeft de organisatie de voorbereidingen voor de dit jaar geplande reizen stilgezet. WoW wilde vanaf een schip campagne voeren voor de kusten van Nicaragua, Chili, Brazilië en Argentinië.

De organisatie voerde eerder campagnes voor de kusten van Ierland, Portugal, Polen en Spanje.(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top