ACTUEEL

Oogziekenhuis spiekt bij offshore-industrie

Het Oogziekenhuis Rotterdam werkt veiliger in het operatiecomplex met maatregelen die het heeft afgekeken van de offshore olie- en gasindustrie. Het ziekenhuis gebruikt verschillende kleuren mutsen voor operatiepersoneel en andere medewerkers.

Mutsen om onderscheid te maken

Het uitwisselingsproject maakt deel uit van de introductie van een veiligheidsmanagementsysteem in het ziekenhuis. In de offshore-industrie gaat het om helmen en ligt het accent meer op ervaren en nieuw personeel. Dat zei een woordvoerder van Heerema Marine Contractors (HMC) woensdag. Iedereen die in het operatiecomplex komt, krijgt een muts op, ook bezoekers en de directeur van het instituut. Werknemers hebben een blauwe muts op, anderen krijgen een gele muts.

Veiligheid garanderen

Het Oogziekenhuis wil met de mutsen de veiligheid in het operatiecomplex garanderen. Op de site van het ziekenhuis staat te lezen: “De bezoeker heeft (on)gemerkt invloed op de veiligheid op de operatiekamers en mogelijk indirect op de veiligheid van een patiënt. Door duidelijk te markeren wie wel en niet werkzaam is op het operatiecomplex weten medewerkers direct of zij extra alert moeten zijn op iemands aanwezigheid. Naast het overnemen van veiligheidsprincipes op de operatiekamer worden in het project veiligheidsprocedures uitgewisseld en krijgen boordverpleegkundigen van HMC training in Het Oogziekenhuis”. Het ziekenhuis heeft ook samenwerkingsverbanden met de luchtvaartindustrie.

Inzicht in risico's

Uit onderzoek blijkt dat in Nederlandse ziekenhuizen elk jaar veel mensen overlijden door tekortkomingen in het systeem en door menselijk falen. Nog veel meer mensen lopen er onnodige schade door op. Een goed veiligheidsysteem geeft inzicht in de risico's. Met een goede aanpak daarvan, moeten de cijfers minimaal met de helft omlaag kunnen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top