ACTUEEL

Bestuur Gemini weerspreekt dreigend faillissement

Bestuur Gemini weerspreekt dreigend faillissement

De raad van bestuur van de MCA Gemini Groep bestrijd de berichten dat de organisatie failliet dreigt te gaan. Deze berichten ontstonden door een brief van de Helderse gemeenteraad aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarin zorgen over de financiële situatie van de MCA Gemini Groep geuit werden.

De gemeenteraad schreef in de bewuste brief 'uit betrouwbare bronnen'  te hebben vernomen dat van een gezonde financiële situatie binnen de groep geen sprake meer is. De raadsfracties vroegen daarom de NZA 'dringend om op korte termijn' onderzoek te doen naar de zogenoemde integrale bedrijfsvoering van de MCA Gemini Groep.

Financieel gezond

In het bericht op de website van het Gemini Ziekenhuis erkend de raad van bestuur dat er acties nodig zijn om de organisatie weer gezond te krijgen. “Voor het Gemini Ziekenhuis geldt dat de raad van bestuur een plan van aanpak uitvoert om dit ziekenhuis weer financieel gezond te maken.”  Zo wil de raad van bestuur de grond die voor nieuwbouw van het ziekenhuis is aangekocht op korte termijn terug verkopen aan de gemeente. Daarnaast dient de gemeente “borg te staan voor het aan te trekken krediet voor de vernieuwbouwkosten van het bestaande Gemini Ziekenhuis.”  

Ook dient de NZa beschikbaarheidsgelden te verstrekken vanuit het Zorgverzekeringsfonds voor het behouden van de acute verloskunde en de Spoedeisende Hulp.

Zorgelijk

Al met al blijft de financiële situatie van het Helderse ziekenhuis zorgelijk. De raad van bestuur meldt dat MCA heeft de afgelopen jaren meermalen financiële steun verleend aan het Gemini Ziekenhuis. In september 2013 verloor het Gemini Ziekenhuis nog een rechtzaak tegen de NZa waarin het 9 miljoen euro aan extra vastgoedkosten eiste. Dit eiste het ziekenhuis omdat de geplande nieuwbouw in het gedrang zou zijn gekomen door het nieuwe bekostigingssysteem dat sinds 2012 geldt. De MCA Gemini Groep boekte over 2012 een negatief resultaat van 2,5 miljoen euro.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top