ACTUEEL

Meldpunt voor 'zorgoudere' die moet verhuizen

Er komt een landelijk meldpunt voor ouderen en andere mensen in een zorginstelling die gedwongen moeten verhuizen. Ook kunnen mensen zich melden die een verhuizing vrezen en daarom niet precies weten wat ze moeten doen.

Dat maakten de Patiëntenfederatie NPCF en het Nationaal Ouderenfonds woensdag bekend. Zij beginnen het meldpunt (0900-6080100) in samenwerking met ouderenkoepel CSO. Aanleiding is de sluiting van veel verpleeg- en verzorgingshuizen de komende jaren omdat ouderen steeds langer op zichzelf moeten blijven wonen.

Onrust

Dat zorgt volgens een woordvoerster van de NPCF voor veel onrust onder ouderen die in een zorginstelling wonen. Met het meldpunt willen de organisaties knelpunten inventariseren en die bij de overheid onder de aandacht brengen. "De grootste zorg bij ouderen is dat ze niet precies weten wat ze boven het hoofd hangt", aldus directeur Wilna Wind van de NPCF.

Directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds zegt precies te willen weten wat de impact voor ouderen is en hoe ze worden begeleid.

Sluiting

Volgens bureau Berenschot sluiten de komende 5 jaar naar verwachting ongeveer 800 van de 2000 verpleeg- en verzorgingstehuizen. Daardoor moeten duizenden ouderen verhuizen. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Velinga van Sluijs

26 maart 2014

Ik dacht dat de inschatting is dat het 800 vrrzorgingshuizen betreft die gaan sluiten. Maar geen verpleeghuizen. Ik denk dat er misschien juist iets meer verpleeghuizen bijkomen. Ook omdat locaties (die nu nog verzorgingshuis zijn) overgaan naar opname van ZZP 5 en hoger, dus verpleeghuis-zorg gaan aanbieden.

Mauk van Heemstra - ZorgSteedsBeter

26 maart 2014

En als wij dat meldpunt ook eens gaan gebruiken om te kijken of wij daar met een 'eigen kracht' benadering met betrokkenen, zorg-, welzijn verleners en anderen iets nieuws vanuit kunnen ontwikkelen?

landstra

4 april 2014

het gaat iderdaad om verzorgingshuizen en niet om verpleeghuizen. In een uitzending van Pauw & Witteman gisteravond sprak Wilna Wind tot mijn verbazing ook steeds over "verpleeghuizen" Of zij hiermee wil benadrukken dat het om zware zorg zou gaan; dat hoop ik niet. De verzorgingsstaat oude stijl is ten einde, daar zullen we allemaal aan moeten wennen. Waar dat mogelijk is en verantwoord, blijven we thuis wonen. Dat neemt niet weg dat er aandacht moet blijven voor ondersteunende voorzieningen: dagverzorging om een eveneens oude maar gezonde partner te ontlasten die anders overbelast raakt. Aandacht ook voor ouderen die géén netwerk hebben; die zijn er....

Top