ACTUEEL

Rechtzaak tegen maagchirurg aan de gang

Veel oud-patiënten en nabestaanden van overleden patienten volgen dinsdag in de rechtbank in Assen de rechtszaak tegen voormalig maagchirurg Nick R. van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Justitie beschuldigt R. van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Een gespannen Nick R. zei bij aanvang van de zitting dat hij hoopt dat hij na 5 jaar "eindelijk alles kan afronden en achter me kan laten".

Onrustig

De zitting verloopt vrij onrustig. De rechtbank heeft tijdens de zitting de publieke tribune gemaand niet steeds allerlei misbaar te maken als R. aan het woord is. "Dat leidt af."

De rechter stoorde zich eraan dat oud-patiënten van de chirurg en nabestaanden van overleden patiënten voortdurend commentaar hadden bij uitspraken van R. "Daar moet u mee ophouden", zei de voorzitter van de rechtbank. Veel oud-patiënten en nabestaanden volgen de rechtszaak tegen de maagchirurg.

Complicaties

De chirurg voerde tussen 2006 en 2009 maagverkleiningsoperaties uit in het Emmer ziekenhuis. R. werd in 2009 ontslagen toen bleek dat veel patiënten complicaties hadden opgelopen of waren overleden.

Het sterftecijfer op de afdeing waar de operaties werden uitgevoerd, was in 2007 nog nul procent. In 2009 was dat opeens gestegen naar 5,3 procent, zo bleek tijdens de rechtszitting. R. legde daarop zijn werk in het Scheper Ziekenhuis neer in afwachting van een onderzoek. Datzelfde jaar werd hij ontslagen wegens "onzorgvuldig handelen".

Zeventien patiënten en nabestaanden deden aangifte tegen de chirurg. Slechts in één geval is het tot vervolging gekomen: hij had na een operatie een wondgaasje achtergelaten in de buikholte van een patiënte. Voor die zaak staat R. dinsdag terecht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top