HRM

De Betuwe ontwikkelt scholing medicatieveiligheid

De Betuwe ontwikkelt scholing medicatieveiligheid

Nieuwe online scholing gericht op het toedienen van medicatie moet verpleegkundigen en verzorgenden efficiënter en gerichter (bij)scholen dan tot nu toe het geval was. De scholing is niet meer op het gehele proces van medicatieveiligheid gericht, maar puur op de praktische handelingen van de medewerkers.

Zorgcentra de Betuwe kon in Nederland naar eigen zeggen geen efficiënte en praktische cursus medicatieveiligheid vinden en vroeg daarom Straight Training en De Famaspecialist om een nieuwe scholing te ontwikkelen. De cursus bestaat uit veertig modules, die los van elkaar te volgen zijn en elk zo’n vijf tot tien minuten tijd kosten. De uitvoerders hebben voor zowel de verpleeghuizen, de verzorgingshuizen als de thuiszorg een gespecialiseerde cursus ontwikkeld.

Medicatiefouten

Volgens Gerard ’t Hoog van De Farmaspecialist zijn bestaande online cursussen vaak gericht op het gehele proces van medicatieveiligheid, terwijl dit voor verpleegkundigen en verzorgenden niet allemaal relevant is. “We wilden ons richten op de meest praktische elementen van medicatieveiligheid, namelijk het toedienen van de medicijnen. Als je bedenkt dat 80 procent van de medicatiefouten gebeurt tijdens het toedienen, dan valt daar het meeste te winnen.”

Geen droge kost

De scholing bestaat voornamelijk uit beeldmateriaal en video’s. “Als je mensen buiten werktijd alleen maar droge kost voorschotelt, werkt dat demotiverend. Ook spelen we met deze vorm van scholing en de losse modules in op de ontwikkeling dat in steeds meer zorginstellingen WiFi en tablets beschikbaar zijn, want medewerkers kunnen filmpjes en uitleg van weinig voorkomende handelingen op de werkvloer terugkijken.”

Standaard

Hoewel de nieuwe online scholing medicatieveiligheid speciaal ontwikkeld is voor Zorgcentra De Betuwe, is deze ook beschikbaar voor andere zorginstellingen. ’t Hoog: “Het is de bedoeling dat deze vorm van scholing over het toedienen van medicatie de standaard wordt.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top