ACTUEEL

Geen gedwongen verhuizing bejaarden Wageningen

Alle bewoners van verzorgingshuis Dennenrust in Wageningen mogen daar blijven wonen. De gemeente ziet definitief af van het plan om bewoners die eigenlijk niet aan de criteria voldoen om in een verzorgingshuis te wonen tot een verhuizing te dwingen. Dat blijkt uit een brief aan de bewoners die het gemeentebestuur donderdag naar buiten bracht.

De gemeente wil dat toekomstige nieuwe bewoners wel aan de criteria voldoen en wil daarover snel in overleg met de stichting Jah-Jireh, die het verzorgingshuis runt. De gemeente blijft op het standpunt staan dat Dennenrust de bestemming verzorgingshuis heeft en dat mensen die nog voor zichzelf kunnen zorgen daar niet mogen wonen. Volgens het gemeentebestuur wist Jah-Jireh dat vanaf het moment dat deze stichting belangstelling had voor het complex.

Ophef

Het voornemen om minstens 32 bewoners gedwongen te laten verhuizen leidde tot grote ophef. Daarvoor biedt het Wageningse college de bewoners donderdag excuses aan. In eerste instantie wilde Wageningen zelfs echtparen van wie een partner nog zelfstandig is en kinderen die voor hun ouders zorgen scheiden.

Het college veranderde van mening nadat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en Welzijn zich dinsdag in de discussie mengde. Hij vond dat de huidige bewoners in Dennenrust konden blijven ondanks het feit dat ongeveer de helft van hen geen zorgindicatie heeft. Wageningen heeft die 'handreiking' donderdag overgenomen, op voorwaarde dat Jah-Jireh schriftelijk vastlegt dat er geen nieuwe bewoners zonder zorgindicatie worden toegelaten in Dennenrust.

In Dennenrust huren oudere Jehova's getuigen woonruimte met het doel voor elkaar te zorgen. Veel bewoners zijn speciaal om die reden naar Wageningen verhuisd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top