ACTUEEL

Bestuurscrisis kost Marente ruim vier ton

De bestuurlijke crisis die Marente in 2013 trof heeft de zorgorganisatie in ieder geval ruim 416.000 euro gekost. Dit valt op te maken uit het jaarverslag van de zorgorganisatie, waar beide bestuurders in 2013 vertrokken.

In april 2013 legde lid raad van bestuur Rik Boswerger zijn taken bij Marente neer. Hij bleef echter nog drie maanden in dienst bij Marente tot 1 juni 2013. Voor deze drie maanden ontving hij omgerekend zo’n 50.000 euro. Daarnaast kreeg Boswerger een ontslagvergoeding van 157 duizend euro.

Beschadigend

Eind oktober vertrok voorzitter raad van bestuur Erna van der Pers bij de organisatie. Haar vertrek heeft veel stof doen opwaaien, getuige ook het jaarverslag van Marente. “Het vertrek van mevrouw Van der Pers heeft intern en extern reacties en emoties los gemaakt”, zo meldt de raad van toezicht. “De raad van toezicht heeft hier, samen met de interim voorzitter raad van bestuur en het managementteam, zo adequaat mogelijk op gereageerd. Wat niet altijd even gemakkelijk was omdat er, met name op sociale media, anonieme reacties zijn geplaatst. De raad van toezicht betreurt deze gang van zaken. De reacties waren beschadigend voor Marente en personen binnen Marente, waaronder de raad van toezicht.”

Ontslagvergoeding

Naar nu blijkt is Van der Pers nog tot 1 januari 2014 in dienst gebleven. In de maanden november en december ontving zij nog een bezoldiging van ongeveer 35.000 euro. Aangezien ze tot ultimo 2013 in dienst is geweest, zal de ontslagvergoeding van circa 175.000 euro pas in de jaarverantwoording over 2014 worden opgenomen.
In de berekening zijn geen extra kosten opgenomen voor de inhuur van interim-bestuurder Arnold of de kosten voor de werving van een nieuwe raad van bestuur.

Over 2013 behaalde Marente een positief resultaat van ruim 1,3 miljoen euro, zo’n zeven ton minder dan het jaar ervoor. Marente is een stichting die thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuiszorg (extra- en intramuraal) in de regio Duin- en Bollenstreek en Leiden levert .

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top