ACTUEEL

Huisartsen in opstand tegen prestatiebonus

De prestatiebonus voor huisartsen gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. Dat schrijven 137 huisartsen in een manifest aan het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Minister Ab Klink van VWS wil de kosten van medicijngebruik gaan drukken door huisartsen meer goedkopere medicijnen te laten voorschrijven.

Eergevoelens van huisartsen

De huisartsen uit de regio Zwolle-Flevoland zijn boos op het bestuur, omdat de leden niet zijn geraadpleegd. Daarnaast willen ze zich niet laten dwingen welke geneesmiddelen ze moeten voorschrijven. “Er bestaat nog zoiets als eergevoel van de professional. Wij willen onze patiënten recht in de ogen kunnen blijven aankijken. Deze mogen nimmer het gevoel hebben 'mijn dokter geeft goedkopere medicijnen zodat hij meer verdient’,” schrijven de huisartsen.

‘Pervers bonussysteem’

Ook de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de SP leverden eerder al kritiek op de voorgestelde bonusconstructie.  De CG-Raad pleitte halverwege juli al voor het afschaffen van de prestatiebonus. De CG-Raad stelt op zijn site: “Bij het voorschrijven van een recept moet het gaan om wat de patiënt nodig heeft. Niet om een financieel belang van de huisarts. Bonussen verstoren de relatie tussen patiënt en arts.” SP-Kamerlid Henk van Gerven spreekt van een ‘pervers bonussysteem’ en verzoekt Klink de plannen na het zomerreces in te trekken.

LHV wil discussie buiten de media houden

De LHV stelt vrijdag in een reactie dat "deze discussie binnen de vereniging plaats hoort te vinden, niet in de media." De woordvoerder beklemtoont dat het definitieve akkoord met Klink nog niet is gesloten. In september vervolgen de partijen hun overleg. Dan moeten ook de leden van de LHV nog instemmen met het principeakkoord dat de vereniging met Klink heeft gesloten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top