ACTUEEL

'Patiënt mijdt ziekenhuis door hoge kosten'

Patiënten volgen een doorverwijzing van de huisarts naar het ziekenhuis steeds vaker niet op. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Huisartsen Vereniging (LHV) onder ongeveer 1000 huisartsen.

Vooral het maken van röntgenfoto’s of het laten doen van labonderzoek gebeurt minder. Volgens de ondervraagde huisartsen heeft dit te maken met het eigen risico van 350 euro. Vorig jaar bleek uit de enquête dat mensen minder vaak gebruik maakten van een doorverwijzing naar de psycholoog of fysiotherapeut. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joris Jaspers

3 juli 2014

Wanneer patiënten een "echte" doorverwijzing niet opvolgen dan heeft dat zeker risico's.

Maar er zijn ook genoeg voorbeelden bekend van diagnoses, behandelingen, labonderzoeken etc, die bij (of via) de ene huisarts zelf worden gedaan terwijl een andere huisarts hiervoor nog doorverwijst naar het veel duurdere ziekenhuis.

Ik heb het zelf bij de hand gehad: Na een lab-onderzoek na een doorverwijzing van de huisarts kon ik 680 euro afrekenen (via mijn verzekeraar), terwijl een andere huisarts het zelfde onderzoek via een gelieerd laboratorium laat uitvoeren, waarvoor maar 80 euro berekend wordt.

Ik ben van mening dat (met gebruik van de juiste hulpmiddelen en ondersteuning) de huisarts veel meer zelf kan (laten) doen dan nu gebeurd.

En dan helpt een eigen risico wel bij de discussie met de huisarts over wel of niet doorverwijzen.

Top