ACTUEEL

Ondervoeding drukt overleving kinderkanker

Ondervoede kinderen met kanker hebben slechtere overlevingskansen dan kinderen met een goede voedingstoestand. Gewichtsverlies leidt bij kinderen met kanker tot een hogere kans op infecties. Dat blijkt uit promotieonderzoek van kinderverpleegkundige Aeltsje Brinksma van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Het onderzoek laat ook zien dat meer kinderen een slechte voedingstoestand hebben dan tot nu toe gedacht, omdat vaak niet bekend is dat kinderen afgevallen zijn. Na het starten van de behandeling heeft 35 procent van de kinderen ernstig gewichtsverlies en heeft 17 procent een te lage spiermassa.

Sondevoeding

In de loop van de behandeling nemen echter gewicht en vetmassa toe en verdubbelt het aantal kinderen met overgewicht. De belangrijkste oorzaken voor deze toename zijn het toedienen van sondevoeding en te weinig bewegen. Uit het onderzoek blijkt verder dat kinderen met kanker niet meer maar juist minder energie nodig hebben omdat ze weinig actief zijn.

Beweging

Brinksma adviseert behandelaars te zorgen voor goede voeding, tijdig te stoppen met sondevoeding en vanaf het begin van de behandeling beweging te stimuleren. De afdeling Kinderoncologie van het UMCG is inmiddels vervolgonderzoek gestart waarin hulpverleners samen met kinderen en ouders programma’s ontwikkelen rond eten en bewegen.  

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top