ACTUEEL

Donner laat Wajongers tv-spot maken

Minister Piet Hein Donner  van Sociale Zaken laat jonggehandicapten met een Wajong-uitkering een televisiespot maken waarin ze duidelijk maken dat ze willen en kunnen werken. Er bestaan volgens Donner veel vooroordelen over deze jongeren.

Bewustwordingscampagne Wajongers

De tv-spot is onderdeel van een landelijke campagne die donderdag van start gaat om bedrijven en burgers bewust te maken dat Wajongers vaak meer kunnen dan gedacht. Gehandicapte scholieren worden deze maand via hun docenten en begeleiders uitgenodigd mee te doen. Uit de inschrijvingen worden twintig jongeren geselecteerd op talenten die nodig zijn bij het maken van een tv-spot. Tijdens workshops leren ze wat er allemaal bij komt kijken, bedenken ze zelf het idee en werken het uit. De bedoeling is dat het spotje van de Wajongers op 16 november in première gaat.

Werken stimuleren

De Eerste Kamer buigt zich dit najaar over een nieuwe Wajong-regeling die Donner per 1 januari 2010 wil laten ingaan. Met de nieuwe regeling moeten mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn meer gestimuleerd worden om zoveel mogelijk te gaan werken. Nu worden veel Wajongers volgens de minister op hun achttiende onterecht volledig afgekeurd voor de arbeidsmarkt en tot hun 'pensionering' afhankelijk gemaakt van een uitkering. Donner wil af van dit automatisme.

Participatiewet

De VVD wil de Wajong-uitkering, evenals de bijstand en sociale werkplaatsen, samenvoegen in één regeling: de Participatiewet. Uitgangspunt is dat werklozen alleen een beroep kunnen doen op een uitkering als ze een tegenprestatie leveren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top