ACTUEEL

Cardiologen Ruwaard berispt

Drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse hebben een berisping gekregen van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag.

Dat vindt onder meer dat de maatschap van de cardiologen niet goed georganiseerd was en dat de dossiers niet goed werden bijgehouden. Vaak was onduidelijk welke cardioloog voor welke patiënt verantwoordelijkheid was. Dat kwam de continuïteit van de zorg niet ten goede. Ook had de communicatie met de familie van de patiënten beter gekund en hebben de cardiologen te weinig gereflecteerd op hun medisch handelen.

Beroepsverbod

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had begin vorige maand gepleit voor een beroepsverbod voor de drie artsen, maar zo ver wil het tuchtcollege niet gaan. Omdat de inspectie geen individuele zaken van patiënten aan het tuchtcollege heeft voorgelegd, kan het college niet zeggen of de zeer matige organisatie van de maatschap medische gevolgen heeft gehad voor de patiënten. Daarom is de doorhaling van de artsen uit het register niet aan de orde, aldus de tuchtrechter.

De IGZ had wel 12 dossiers voorgelegd aan de tuchtrechter, ter illustratie. Maar dat was niet afdoende, volgens persrechter Renate Dozy. "Ze hadden per dossier moeten aangeven dat dokter A tegenover patiënt 3 op die en die punten onjuist had gehandeld", stelde ze na afloop van de zitting. "Na bestuderen van de dossiers van de gestorven patiënten staat niet vast dat ze overleden zijn als gevolg van medisch handelen van de cardiologen."

Teleurgesteld

Het is zuur voor de nabestaanden en zuur voor de zorg dat de cardiologen van het voormalige Ruwaard Van Putten Ziekenhuis weg komen met een berisping. Dat vindt Robert Boersma, directeur van Zorgbelang Zuid-Holland, dat de belangen behartigt van patiënten en ten tijde van het gedoe rond de hartafdeling van het ziekenhuis ook een meldpunt had. Boersma vindt het verbazingwekkend dat het de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) niet gelukt is de artsen geschrapt te krijgen uit het artsenregister. "Het lag er zo dik bovenop dat daar van alles mis was. Het is raar dat als de inspectie wil dat deze cardiologen nooit meer kunnen werken, dat niet lukt'', vindt Boersma.

De inspectie wil nog niet inhoudelijk reageren en zegt de uitspraak te bestuderen. Zowel de artsen als de IGZ kunnen nog in hoger beroep. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top