ACTUEEL

Fouten Westfriesgasthuis leiden tot dood baby

In het Westfriesgasthuis in Hoorn is na een serie fouten van het medisch personeel een baby vlak na de bevalling overleden. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het Noordhollands Dagblad.

Aangifte tegen gynaecoloog

De ouders van de gestorven baby Biendiya Ramgoelam deden na de bevalling in mei aangifte tegen de gynaecoloog die de geboorte leidde. De bevalling was risicovol en daarom was vooraf bepaald dat er tot een keizersnee zou worden overgegaan als de ontsluiting binnen drie uur niet zou vlotten. De gynaecoloog vond dat een ontsluiting van twee centimeter in tien uur snel genoeg was en ging niet in op het verzoek van de ouders om over te gaan tot een keizersnee. Uiteindelijk werd een spoedkeizersnee uitgevoerd, maar dit was te laat. Na de gebeurtenissen stelde het ziekenhuis een onderzoek in dat werd geleid door een gynaecoloog uit het UMC Utrecht. Hieruit bleek dat het ziekenhuis schuldig is aan de dood van het kindje.

Samenstelling commissie

De ouders betwijfelden de integriteit van de onderzoekscommissie, omdat de voorzitter zou zijn uitgezocht door de behandelend gynaecoloog. De rest van de commissie bestaat uit medici en een jurist, allen werkzaam in het Westfriesgasthuis. De voorzitter heeft zich vanwege deze klacht teruggetrokken. De overige commissieleden zijn, met goedkeuring van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), aangebleven. Het onderzoek is afgerond met een externe voorzitter, Gerard Visser, hoogleraar perinatologie UMC Utrecht en lid van het Centraal Tuchtcollege voor de gezondheidszorg.

Maatregelen

Volgens de woordvoerster is de IGZ inmiddels ook een onderzoek naar de bevalling gestart. Het ziekenhuis betreurt de gebeurtenissen. “Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het ziekenhuis heeft de nodige maatregelen genomen,” aldus de woordvoerster. Het ziekenhuis zou de mislukte bevalling echter niet hebben gemeld bij de IGZ. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar alarmeerde de inspectie toen de ouders aangifte deden.

Bestuursvoorzitter: 'prima specialist'

De zegsvrouw bevestigde ook dat de gynaecoloog nog gewoon aan het werk is. Hij is volgens bestuursvoorzitter Patrick Edgar een prima specialist die nog nooit eerder dergelijke fouten heeft gemaakt. De verloskundige die bij de bevalling betrokken was heeft zich na de bevalling ziek gemeld en is nog steeds thuis, zo meldde de woordvoerster. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

10 september 2009

Vreselijk...wat een drama voor de ouders en het kind...ik ben er zelf ook bevallen en toen ging er ook van alles mis. Mijn kind haar hartslag stopte, maar ze zeiden dat het draadje van de meetapparatuur los was geraakt. Ineens kwam het langzaam terug, en toch dachten ze dat het mijn hartslag was...daarna versnelde de hartslag en toen mijn dochter geboren was zat het draadje gewoon nog vast aan haar schedel. Toen wij de uitdraai van de machine wilden hebben zeiden ze; oh, dat is al weggegooid, dat bewaren we nooit.

Alle bewijzen hadden ze dus binnen het uur al weggegooid. Een tip; als je er bevalt, of wat dan ook moet ondergaan, zorg ervoor dat niemand van het personeel gegevens meeneemt die van belang zijn, soms moet het maar dan: maak minimaal foto's of een film (gebruik desnoods je telefoon) van de gegevens op de apparatuur als je zelf denkt dat het niet goed gaat. Want ze zijn erop gespitst bewijzen te doen verdwijnen.

Echt; leg alles zelf direct vast, want als het misgaat.. is het jouw onaantoonbare woord tegen hun woord en als je iemand aanklaagt geldt; de eiser bewijst!!!!

Ten allen tijde, zorg ervoor dat je de informatie op een eigen informatiedrager vastlegt als je vermoed dat er wat misgaat in het WFG te Hoorn.

Anonym

10 september 2009

Thuisbasis antikwak schuldig aan de dood baby Uit onderzoek door het UMC blijkt nu ook dat de thuisbasis van de antikwak, het Westfriesgasthuis medische fouten heeft gemaakt en schuldig is aan de dood van baby Biendiya Ramgoelam.Het betreft een collega van Herr Renckens, de bekende antikwakker die zijn mond altijd vol heeft over de gevaren van de complementaire geneeskunde. Men was ook "vergeten" de missers te melden bij de Inspectie. Deze gaat de zaak verder onderzoeken. Ook loopt er nog een aangifte van de zaak bij de Noord Hollandse politie. Door deze aangifte is de inspectie achter het bestaan van de zaak gekomen.We kunnen het niet vaak genoeg tegen de moraalridders van de antikwak zeggen. Verbeter de wereld en begin bij je eigen wereld, dat kan heel veel onschuldige slachtoffers schelen.Zal wel weer zo uitpakken dat de specialist gewoon door kan blijven werken....... en natuurlijk geen woord over deze onnodige dood op die antikwak site.... die roepen toch echt deze week: ‘Alternatief’ is niet zo onschuldig. Ik denk dat psycholoog Frits van Dam eens kritisch moet gaan kijken naar het voorschrijven van het zusje van speed aan kinderen met het ADHD label.En zeker eens gaan praten met een apotheker Fernand Haesbrouck die wel voor deze kwetsbare groep kinderen opkomt.Weer een kind onnodig overleden doordat een "specialist" de ouders niet serieus wilde nemen, waar hebben we dit eerder gehoord ?

Anonym

13 september 2009

15 jaar geleden heb ook ik een horrorbevalling in het WFG gehad. Het resultaat: een meervoudig complex gehandicapte zoon. Dit had niet mogen gebeuren. Hij was gezond voor de bevalling en door medisch falen van de arts doodziek ter wereld gekomen. Mijn klacht bij het WFG werd niet ontvankelijk verklaard. Tijdens een gesprek met de arts deelde hij mij mede dat hij een volgende keer niet anders zou handelen. Ik ben naar een advocaat gestapt en na een jarenlange strijd is het tot een forse schadevergoeding gekomen. De arts heeft zijn fout nooit toegegeven. Ik hoop dat er nu eens gerechtigheid plaatsvindt en er een grondig onderzoek naar deze afdeling komt.

Anonym

21 oktober 2010

Zelf heb ik ook een horrorbevalling gehad in een ander ziekenhuis in Nederland. Ik ben zelf wetenschappelijk opgeleid. Ik heb gestreden voor een redelijke behandeling bij mijn tweede bevalling. Dat is mij duur komen te staan. Ik was in eerste instantie niet meer welkom in het ziekenhuis, later is dat teruggedraaid. Kritiek geven is not done voor een minderwaardige onderdaan, zoals een patient wordt gezien door sommige specialisten, blijkbaar. In mijn eerste bevalling werd mijn lot gelegd in handen van een arts-assistent die 's nachts vmag werken om gratis ervaring op te doen bij vrouwen in barensnood. Dat ze daarbij fouten maken is pech voor de barende vrouw. Het is heel beangstigend om te moeten bevallen in een land waarbij de patient in handen komt van iemand in opleiding en dan de kans krijgt om te oefenen op de barende vrouw. Ik ben er zeker van dat deze gang van zaken voor een groot deel van hoge babysterfte in Nederland zorgt in verhouding tot andere europese landen. Blijkbaar zijn moeder en ongeboren kind niet het geld waard om deze risico's van personeel in opleiding te beperken door aanwezigheid van supervisie in de vorm van een ervaren gynacoloog. Ik had supervisie van een thuis slapende gynocoloog, die niet gewekt werd toen het niet goed ging. Wij als moeders en kinderen betalen het leergeld van onze arts-assistenten. Het wordt tijd dat het AMK (centrum voor kindermishandeling) zich eens gaat buigen over wat ziekenhuizen aanrichten door dit gebrek aan verantwoordelijkheid aan moeder en kind. Mishandeling in de baarmoeder noem ik bevallingen die door gebrek aan kennis en ervaring in het ziekenhuis leiden tot problemen die er niet waren geweest als er een deskundige aanwezig was geweest.

Top